Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018 17:04

ŽESTOKA RASPRAVA OKO JAVNIH POVRŠINA Barač: 'Potrebica redovito laže javnosti'; Potrebica: 'Nepristojni ste'

Napisao
Jadran Barač Jadran Barač Nportal

Gradski vijećnici usvojili su danas Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina.

"Odluke trebaju pratiti život i ono što se događa. Pokušali smo ugostiteljima objasniti činjenicu da se odluke mijenjaju ali i poštuju. Ugovor obvezuje stranke, a ugostitelji su nam ukazali na problem grasti, zdjela i lonaca koje su u njihovim objektima pa smo dogovorili da se one nalaze u zakupljenim površinama te na poljanama i trgovima. Sve je iskomunicirano s ugostiteljima. Mijenjali smo jedan članak po pitanju opreme ako je u suprotnosti sa zaštitom konzervatorskih odobrenja možemo uložiti uklanjanje iste", objasnio je pročelnik Zdenko Medović.

Vijećnica Dolores Lujić uočila je kako u Prijedlogu piše da je zabranjeno postavljanje frižidera vani, a svaki kiosk to treba pa je upitala hoće li se oni sad uklanjati?

Zdenko Medović odgovorio joj je da će komunalni redari postupiti prema odluci te da je dobro pročitala i shvatila.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je kako je riječ o izmjeni odluka, da je sve već bilo na snazi, ali nije djelovalo.

"Jesmo li ludi što smo glasali, a nije se provodilo? Moramo povoditi odluke jer gradonačelnik je rekao da prema svima mora biti jednako. Komunalci moraju otvorenih očiju hoditi po gradu i ako treba ja ću hodati s njima. Inače, mi smo smiješni, a ja to ne volim biti", rekao je Potrebica.

Vijećnik Maro Kristić naglasio je kako ova Odluka znači da sve Tiskove trafike moraju isprazniti frižidere. "Taj gubitak će biti milijune kuna. Nisam siguran da je to najbolji smjer posebno oko ovoga što se događa po pitanju Agrokora", dodao je.

Vijećnik Miho Obradović mišljenja je da niti jedan ugostitelj neće žrtvovati stolove da stavi cvijeće, dok je vijećnica Doršner istaknula da se moraju osigurati pješački koridori.

"Bilo bi dobro da nemamo plastične stolove već prirodne materijale. Sve što stavljamo u naš grad moram biti u skladu s krajobraznom arhitekturom", dodala je.

Jadran Barač iznio je primjedbe na "pogrešnu interpretaciju koja je u suprotnosti sa stvarnim stanjem na terenu".

"Površina pizzerije Castro je oko 40 kvadrata i oni se ne nalaze ispred pizzerije već bivše Zagrebačke banke. Ne kritiziram pizzeriju koja ima sve uredne papire. Referiram se na gradonačelnika koji je rekao da neće dozvoliti postavljanje stolova jer je prostor DPDS kupio tu prostor od 9 milijuna kuna i obmanili su javnost. Potrebica redovito laže javnosti", ustanovio je Barač na što mu je Potrebica uzvratio da je nepristojan.

"Nadam se da ovo vaše izlaganje nije gledao niti jedan član vaše stranke. Sami sebi replicirate i odgovarate. Tužno je to. Pripremite se za sjednicu. Ne možete nama imputirati kako mi nešto namještamo. U koliziji ste sami sa sobom kao i vaša stranka. I ja učim pa učite i vi. Miješate babe i žabe, spominjete nešto što nije tema. Možda imate frustraciju oko DPDS-a jer vas nisu htjeli primiti. Ne znate se kulturno ponašati, ovo je ipak Gradska vijećnica. Vjerujem da ćete pronaći unutarnji mir i da ćete se konstruktivno pripremati", uzvratio je Baraču gradonačelnik.

Marko Potrebica Baraču je potom rekao da je osvojio 30 i nešto glasova na kotarskim izborima na mjestu gdje nije prijavljen te da je to kazneno djelo. "Otac vam je radio u Vodovodu i vi ste zaposlen. Smanjimo težinu riječi koje upotrebljavamo", rekao je Potrebica.

Barač je uzvratio da "kad nestane argumenata onda se pođe pričati o izbornim rezultati".

"Vaša stranka je pokazala kako biti doktor u kriminalu i korupciji. Spominjali ste da mi je otac član SDP-a i to je neistina. Uvukli ste mog oca koji nema veze s tim. Rekao sam istinu da želite kupiti nekretninu da biste smanjili broj stolova. Po pitanju mog kriminalnog djela stanovanja na Kapelici, ja sam podstanar u Lapadu i ne koristim bespravno stanove kao neki vaši članovi, nemam nekretninu", kazao je Barač.