Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018 18:44

'OVO JE RUGLO' Spomenik braniteljima na Pilama treba demontirati 'zbog popravka'?

Napisao
Spomenik braniteljima na Pilama Spomenik braniteljima na Pilama Nportal

Spomenik braniteljima na Pilama našao se ponovno na sjednici Gradskog vijeća u sklopu Prijedloga izmjena i dopuna Programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značaja za Grad Dubrovnik u 2018. godini.

"Ovdje govorimo o održavanju spomenika, a na Pilama je spomenik koji je lijepo zamišljen, ali loše ostvaren. Razbijeno je staklo i pločice. Što planiramo i kada planiramo nešto učiniti s njim? Moramo ga onda održavati i popraviti", rekla je Doršner.

Tatjana Šimac Bonačić naglasila je da je to nezavršen projekt i da tako izgleda. "Prvo treba pitati branitelje, a oni su se izjasnili da nisu više za takav spomenik. To je autorsko djelo koje moramo vidjeti što napraviti. Ne znam je li moguće popraviti ga", istaknula je Bonačić.

Rikard Rossetti kazao je kako je spomenik loš, ali da nije postavljen u lošoj namjeri.

"Taj spomenik opterećuju autorska prava. Predlažem da ga ove godine uklonimo na popravak jer tako ćemo izbjeći autorska prava. On se ne može popraviti jer nema dijelova. On je ruglo", naglasio je Potrebica.

"To je pokušaj davanja pijeteta, a možda nije najsretnije rješenje. Zašto ne želite tvrđavu na Srđu staviti na raspravu. Razgovarajmo o tome", rekao je Ljubo Nikolić.

Vijećnik Krešimir Marković naglasio je da je "ono na Srđu sramota".

"Sramota je da u onakvom prostoru i na onakvoj poziciji imamo onakav muzej s onakvim simbolima iz Domovinskog rata. To je samo pokazatelj koliko držimo do ljudi koji su ginuli za ovaj grad", zaključio je Marković.