Srijeda, 06 Lipanj 2018 22:38

REKONSTRUKCIJA ATRIJA KNEŽEVOG DVORA Carević Peković: 'Sanacija je obilovala kompleksnošću'

Napisao
Prezentacija u Kneževom dvoru Prezentacija u Kneževom dvoru Petra Japučić

Zavod za obnovu Dubrovnika predstavio je rezultate rekonstrukcije atrij Kneževog dvora koja je potrajala tri godine. Uz prezentacija prikazan je i video kako bi se pobliže objasnio tijek procesa.

"Obnova atrija započela je 2015. Sanacija je obilovala kompleksnošću. Htjeli smo da Dvor bude otvoren ljeti kako bi izašli u susret Gradu tijekom sezone što nije uobičajena praksa prilikom obnova. Do sad nisu bili dovoljno izraženi konstruktivni elementi pa smo iskoristili ovu obnovu da nam ovaj projekt bude i istraživački. Treća faza bila je vezana za sam kat Kneževog dvora te se radilo na stupovima. Prve dvije faze bile su temelji, a onda smo išli na kat i krovnu taracu.", rekla je Iva Carević Peković, ravnateljilca Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković izdvojio je Knežev dvor kao jedan od izvrsnih primjera skrbi o spomeničkoj baštini i najavio skoro otvorenje Biskupske palače. Napomenuo je kako je u tijeku složena rekonstrukcija kanalizacija povijesne gradske jezgre. Podsjetio je na pripreme uoči 2019. - Godine Orlanda te kako se o replici Orlandovog stupa još razmišlja.

Izvođenje radova na rekonstrukciji atrija Kneževa dvora ugovoreno je 2015. sa zajednicom ponuditelja: „Spegra"- „Spegra inženjering" -„Neir". Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršila je tvrtka „Canosa Inženjering", glavni nadzorni inženjer bio je Ivo Matković. Projektantski nadzor odradili su prof. dr. sc. Željko Peković i prof. dr. sc. Blaž Gotovac dok je konzervatorski nadzor nad izvođenjem radova bio zaduženje Konzervatorskog odjel u Dubrovniku. Koordinaciju svih sudionika i aktivnosti vezanih za projekt rekonstrukcije atrija Kneževa dvora, ispred Zavoda za obnovu kao investitora vodio je Andrija Tolja.