Petak, 08 Lipanj 2018 12:28

DUBROVKINJA BEZ USTEZANJA Ovako doista izgleda žensko trudno tijelo/FOTO

Napisao
Pavla Pavla Mara Bratoš

Nakon izložbe u zagrebačkoj Galeriji Greta, izložba Ljubav i život žene Mare Bratoš otvorit će se u Galeriji Otok - Art radionica Lazareti u Dubrovniku 23. lipnja.

"Naša suvremena kultura dugo je vremena tabuizirala trudno žensko tijelo, premda je to arhetipsko promatranje žene još od paleolitskih vremena Venere iz Willendorfa. Annie Leibovitz fotografirala je nagu glumicu Demi Moore u sedmom mjesecu trudnoće za naslovnicu časopisa Vanity Fair 1991. godine. Iako u početku žestoko licemjerno osporavana kao groteskna i opscena, a sve pod izgovorom borbe za dostojanstvo žene, ta fotografija postala je ikonom nove senzualnosti i proglašena je jednom od najutjecajnijih fotografija svih vremena. Leibovitz je inicirala trend nastavljajući ga do danas nedavnom fotografijom trudne Serene Williams kao tamne božice plodnosti. Mara Bratoš od samih početaka svog umjetničkog stvaranja predstavlja se u ciklusima, izlažući obnažene autobiografske portrete, integrirajući i sintetizirajući duhovni, psihološki i fizički aspekt samoostvarenja. Ti njezini radovi introspektivna su vizualizacija pojedinih životnih faza i psihičkih stanja", piše u opisu izložbe Marija Tonković.

Novi identitet Mare Bratoš pojavljuje se "drugim stanjem" u doslovnom i metaforičkom značenju.

"To je razdoblje preobrazbe, tjelesnih, psihičkih i emocionalnih promjena, u kojem svaka žena otkriva novu individualnost. Nažalost, prikaze ženskog akta uvijek prati suptilna linija između vulgarnosti i estetske sublimacije tijela. Mara Bratoš, za razliku od glamuroznih portreta slavnih trudnica, donosi svjesnu odluku da u svom pristupu dokumentira stvarnost trudnoće umjesto da je uljepšava", dodaje Tonković.

Kako je to ujedno i razdoblje ponekad sukobljenih emocija: radosti očekivanja i znatiželje, te sumnje i straha od nepoznatog, odlučuje ga prikazati u crno-bijeloj tehnici.

"Mara Bratoš najnovijim ciklusom, u kojem je sukcesivno bilježila faze svoje trudnoće, pokazuje novu svijest o ženskoj ljepoti koja se mijenja, ali ne blijedi, u različitim fazama života. Dakle, ono što je do jučer bilo skriveno danas se može dijeliti i revidirati u svojoj autentičnoj konotaciji. Čudo životnog stvaranja i privilegija žene da bude glavnim instrumentom prepoznaju dostojanstvo i šarm jedne od najljepših slika koje priroda može stvoriti", zaključuje se u opisu.