Petak, 08 Lipanj 2018 13:53

'OCJENA DOBAR' Što je napravio Mato Franković u godinu dana svog mandata

Napisao
Jelka Tepšić, Mato Franković i Orlanda Tokić Jelka Tepšić, Mato Franković i Orlanda Tokić Petra Japunčić

U Konavoskoj sali Grada Dubrovnika, uz zamjenice Jelku Tepšić i Orlandu Tokić, gradonačelnik Mato Franković predstavio je izvješće o radu za vrijeme prve godine mandata aktualne gradske uprave.

Kao prvu stavku gradonačelnik je izdvojio velike infrastrukturne projekte kao što je izrada pročistača pitke vode koji bi s probnim radom trebao započeti u lipnju: „Činjenica je da smo ga zatekli na deset posto izgrađeni, odlučili smo krenuti dalje i 12. lipnja će on biti pušten u probni rad, te će se utvrđivati tehnička ispravnost.“, rekao je.

Važno je spomenuti, kazao je, proces ishođenja građevinskih dozvola koje je Grad obavio, osobitu onu za izgradnju ceste Most dr. Franja Tuđmana – Osojnik. Franković je izdvojio i građevinska dozvola za PŠ Montovjerna za čiju nadogradnju je započet postupak javne nabave. Početak radova planiran je za rujan.

U OŠ Lapad pak kreće energetska obnova. Potpisan je ugovor s izvođačem radova čija je vrijednost 7,6 milijuna kuna, od čega je 5,15 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava: „Istovremeno smo putem našeg upravnog odjela za EU fondove za međunarodnu suradnju prijavili i ostale škole i vrtiće i čekamo odluku po tom pitanju.“, kazao je.

„Više puta smo isticali tijekom kampanje kako je nužno krenuti s EU fondovima i dobivati sredstva za obnovu spomeničke baštine, jedan od prvih primjera su Lazareti koje se danas već obnavljaju, a sredinom iduće godine će radovi biti završeni.“, priča Franković.

Trenutno, rješava se i stambeno pitanje za branitelje: „To je ostala obveza Grada iz prethodnih perioda, prošlo je puno godina od Domovinskog rata, brojni branitelji koji imaju pravo na stanove to svoje pravo nisu iskoristili. Gradimo 65 stanova za njih u Mokošici, a potpisan je ugovor i za izgradnju 43 stana za mlade u Mokošici.“

Gradonačelnik se pohvalio kako je UNESCO zadovoljan potezima nove gradske uprave: „Jasno su rekli da su pozitivni potezi vidljivi. Osiguravamo nove zone stambenog zbrinjavanja Nuncijata i Pobrežje. Moram spomenuti odluku koju čekamo, te se odnosi na novu Buffer zonu.“

Otpočela je gradnja nove zgrade u sklopu vrtića Palčica, a investicija u tu svrhu, naglasio je, je 11,4 milijuna kuna: "Ministarstvo demografije osiguralo je milijun i sedamdeset sedam tisuća kuna za projektnu dokumentaciju koju smo uložili za izgradnju navedenog vrtića, očekujemo i od Ministarstva rada i Mirovinskog sustava određeni dio sredstava tako da u konačnici trošak po Grad Dubrovnik će biti znatno manji.“

S Hrvatskim vodama potpisana su tri ugovora za projekte unapređenja mreže vodoopskrbnog sustava težine oko 20 milijuna kuna: „Više puta smo isticali važnost vodoopskrbe i govorili kako nam je cilj u ovom mandatu da dovedemo vodu do svake obiteljske kuće. Istovremeno smo željeli pokušati riješiti većinu problema s kanalizacijom i gotovo svako petnaest do dvadeset dana dobivamo novu dozvolu za izgradnju neke nove kanalizacijske mreže. Tako smo riješili sve probleme na Lopudu, Suđurađ na Šipanu, Kalamotu, imamo dozvole za Orašac, Mokošicu i Trsteno. Pred nama je veliki investicijski zahvat po pitanju izgradnje kanalizacijske mreže, a i dobivanje sredstava za koje smo uvjereni da ćemo stići sve potrebne rokove EU fondova u iznosu od petsto milijuna kuna na projektu Aglomeracije.“

Projektira se i dom za umirovljenike ispod Opće bolnice Dubrovnik, te revidira projektna dokumentacija doma umirovljenika u Gružu. Gradonačelnik je sa zadovoljstvom istaknuo suradnju s Vladom RH u svezi s gospodarenjem imovinom: „Kupili smo Vilu Čingriju koja će uskoro postati centar kompetencije i za koju očekujemo dobiti preko trideset milijuna kuna bespovratnih sredstava kako bi sa županijom i sa svim obrazovnim institucijama uspostavili centar kompetencije u ovom vrijednom prostoru koji bi bio otvoren za građane i sve posjetitelje. Grad je postao većinski vlasnik ljetnikovca Bunić – Kaboga i krenula su razna događanja kako bi se u potpunosti oživio taj prostor.“

Napravljena je revizija svih gradskih stanova, raspisan je novi natječaj za gradske stanove, te su objavljeni njihovi budući korisnici od kojih će neki već sljedeći tjedan dobiti ključeve. Dio stanara tužio je Grad Dubrovnik upravnom sudu u Splitu, prije par dana bilo je navedeno ročište i sve žalbe su odbačene i dano je za pravo Gradu da raspolaže svojim prostorima sukladno propisima koji su na snazi. Dodijeljeni su stanovi za potrebe Opće bolnice Dubrovnik i Doma zdravlja Dubrovnik kojemu je dodijeljen prostor za pedijatrijsku ambulantu i logopeda u Mokošici.

U suradnji s Ministarstvom kulture, Društvom prijatelja dubrovačke starine osigurana su sredstva u iznosu od četrnaest milijuna kuna za državni arhiv na kojem su 2009. zaustavljeni radovi: „Znamo da se arhivska građa u Dubrovniku ne skuplja od sedamdesetih godina i zato je od iznimne važnosti imati jedan prostor adekvatan za prikupiti svu arhivsku građu.“, rekao je Mato Franković.

Razriješeni su svi odnosi s Društvom prijatelja dubrovačkih starina, postignut je novi i povoljniji ugovor za Grad u iznosu od 60 posto Gradu, a 40 posto Društvu. Riješeni su i problemi s Udrugom Blaga djela koja uredno funkcionira, te su zahvaljujući njoj vraćeni obrtnici u povijesnu gradsku jezgru. Dovršeni su pregovori s društvom Excelsa nekretnine, a uskoro će biti i potpisan ugovor.

Gradska uprava je reorganizirana i završena je prva faza njene modernizacije i digitalizacije, konsolidirano je poslovanje Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, čije je prošlo poslovanje predmet određenih postupaka i radnji Državnog odvjetništva RH, napravljena je analiza svih tvrtki u vlasništvu Grada Dubrovnika, a sve nepravilnosti prijavljene su nadležnim institucijama.
Raspisan je natječaj za kupnju zemljišta za izgradnju objekta za beskućnike, osigurana su sredstva u proračunu za kupnju zemljišta za izgradnju azila za životinje, te će za par dana biti raspisan natječaj. Kupljeno je 100 kućica za pse na Žarkovici vrijednih 175 tisuća kuna i osigurani su bolji uvjeti za azil. Riješeni su problemi s hranom za pse, za što Grad godišnje izdvaja oko 750 tisuća kuna.

Sjedište Porezne uprave vratilo se u Grad, a sukladno dogovoru i sporazumom s Ministarstvom pravosuđa vratit će se i Trgovački sud. Nakon dugog niza godina održani su kotarski izbori, te kotari i mjesni odbori ponovno funkcioniraju što je bilo jedno od Frankovićevih predizbornih obećanja.

„Distribucija kruzera još uvijek nije idealna, ali sigurno je da su manje gužve vidljive na cesti. Jučer je bio četvrtak, bio je veći broj kruzera u Gradu, ali istovremeno nije bilo značajnijih gužvi na prometnicama. Preostalo nam je uvesti reda u Taxi djelatnost na čemu ćemo ustrajati. Počeli smo provoditi koordinirane akcije s Ministarstvom unutrašnjih poslova. Prije par dana zaustavili smo velik broj taksista i većinu onih koji nose oznaku Uber smo pronašli kao izvršitelje koje ne rade legalno na području Dubrovnika, te će isti biti sankcionirani, a kazne su uistinu velike.“, komentirao je gradonačelnik, govoreći o upravljanju destinacijom.

Istaknuo je i gospodarenje javnim površinama i činjenicu kako je Grad započeo s uvođenjem reda u javne površine s posebnim naglaskom da su počeli koristiti sve institute koji su unutar zakonskih ovlasti Grada bile i prije, ali se nisu koristile: „Prije svega tu je oduzimanje stolova za sve one koji krše pravila Grada Dubrovnika. To smo radili prošle godine, pa i na početku ove sezone. Prilikom bilo kakvog daljnjeg pronalaska da netko krši pravila i ugovor koji je potpisao isti će biti sankcioniran.“, jasan je bio Franković.

U prometnoj i komunalnoj infrastrukturi gradonačelnik je s ponosom istaknuo povijesno čišćenje kanalizacije ispod Straduna: „Započeli smo prvih trideset metara, odmah smo rekli da će to biti opsežan i dugotrajan proces koji će trajati više od godinu dana, ali je sigurno da Stradun više neće plutati i da će one fotografije ljudi kako plivaju na Stradunu za vrijeme oborina u budućnosti postati prošlost i da se takvo što više neće događati.“ U Brsečinama je pokrenut projekt izgradnje priključnih cjevovoda na vodoopskrbnu mrežu, koji je zaustavljen prije osam godina. U suradnji s Općinom Dubrovačko primorje pokrenut je projekt vodoopskrbe Dubravice financiran iz EU fondova. Izgrađen je i kolektor odvodnje otpadnih voda u Zatonu Malom.

Nakon dvadeset godina konačno je pripremljena dokumentacija i dobivena lokacijska dozvola za saniranje Grabovice: „Ovih dana će se predati dokumentacija za građevinsku dozvolu koju uskoro očekujemo dobiti. Za saniranje Grabovice ponovno očekujemo Europske novce i novce Fonda za zaštitu okoliša. Usvojen je Plan gospodarenja otpadom.“

Prošireno je ugibalište za Bosanku: „Radovi su pri kraju, navedene smo napravili interventno zbog toga što je gotovo svaki tjedan dolazilo do prometnih nesreća, pa smo odlučili krenuti u proširenje. S Hrvatskim cestama vjerujemo da ćemo u listopadu ove godine krenuti u izgradnju lijevog skretača koji je iznimno važan zbog prometne sigurnosti.“, objašnjava Franković.

Osigurana su mjesta zaustavljanja za građane u periodu od deset minuta na Pločama, Buži i Pilama. Asfaltiran je cijeli niz ulica na području Grada s čime će se nastaviti i dalje. Gradonačelnik ima za cilj asfaltirati sve ceste na području Dubrovnika. Postavljena je nova javna rasvjeta na dosad neosvijetljenim područjima uz državnu cestu na Nuncijati, u Štikovici, Orašcu, na dijelu Gornjeg Konala, u Gornjem Čelu na Koločepu i u Rožatu. Rekonstruirana je javna rasvjeta postavljanjem novih LED svjetiljki. Ugrađeni su rukohvati na gradskim ulicama, uređena je pješačka staza na Koločepu, te su postavljeni novi poklopci šahtova za smanjenje buke. Uređeno je gotovo trideset kupališta i plaža. U suradnji sa Sanitatom otvoren je vrtni centar na placi u Lapadu. Napravljen je projekt vraćanja Peskarije u Grad te se čeka suglasnost konzervatora.

S Dubrovačko – neretvanskom županijom pokrenut je projekt „Halo pomoć“ za starije i nemoćne: „Te će narukvice sigurno valjati do trenutka dok se ne izgradi dom za starije i nemoćne.“ Uvedeno je novo produženo radno vrijeme dubrovačkih vrtića. Potpisan je desetogodišnji ugovor o najmu objekta s Družbom sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog za novi vrtić u Mokošici, projektna dokumentacija je pri kraju i radovi bi trebali započeti kroz ljeto, kako bi do kraja godine Mokošica imala novi vrtić: „Želimo što prije doći do faze uvođenja pedagoškog standarda u sve vrtiće i zato je nužna investicija u vriće. Osim Palčice koju sad radimo projektiramo i Pčelicu za skoro razdoblje, te nastavljamo s projektiranjem vrtića Solitudo – uskoro ćemo donijeti odluku o kupnji zemljišta od Vrtlara kako bi upravo na njemu izgradili novi vrtić.“, priča Mato Franković.

Shvaćajući važnost žurnih služba, a posebice vatrogasaca potpisan je novi kolektivni ugovor kojim se osiguralo 3,4 milijuna kuna za povećanje plaća. Započela je javna nabava za kupnju prvog vatrogasnog broda. Zavodu za hitnu medicinu darovano je vozilo i dodijeljena sredstva za rad. Osigurano je 470 tisuća kuna za rad punkta Hitne medicinske pomoći na Elafitima. HGSS-u je kupljeno novo vozilo i osigurano 500 tisuća kuna novčane potpore za rad. Crvenom križu darovano je vozilo i dodijeljena su im sredstva za rad: „Ove godine s Crvenim križem krećemo u projekt 'Zaštita na plažama' dakle intervencija prve pomoći na plažama tzv. Spasilačke službe. Budući da su se brojni sugrađani žalili na nedostatak laboratorija za vađenje krvi u Mokošici osigurali smo sredstva i za njegovo otvaranje.“, pohvalio se Franković.

Formirano je pet sektorskih kulturnih vijeća, 2019. godina proglašena je Orlandovom godinom, pokrenuta je Internet platforma Kalendar događanja Grada Dubrovnika u svrhu kako se sama događanja ne bi preklapala što se znalo događati proteklih godina. Nakon osam godina otvoren je moderni lapadski ogranak Dubrovačkih knjižnica, riješeni su svi problemi u Linđu. Projekt 'Ulicama našeg Grada' zaživio je i ove godine, a po prvi put su Mokošicu posjetile maškare u sklopu Dubrovačkog karnevala.

Izrađuje se strategija sporta za koju se vjeruje da će biti gotova do kraja ove godine. U Gružu započinje realizacija sportsko – rekreacijskog parka. Uređen je niz dječjih igrališta. U Solitudu je započela gradnja parka s dječjim i sportskim igralištem te prostorom za fitness na otvorenom, a postavljana je nova tartan staza za atletičare.

Svečano je obilježena 25. obljetnica Oslobađanja juga Hrvatske, spektakularno je dočekana Nova godina na Stradunu. Zimski festival ove je godine održan na području cijelog Grada. Po prvi put se održao Dubrovački Božićni koncert: „Siguran sam da će on postati tradicionalni koncert Grada Dubrovnika.“, rekao je gradonačelnik.

Na pitanje novinara koju bi si ocjenu dao za dosadašnji rad Franković se referirao na nedavnu anketu koju su sugrađani riješili: „Dao bih si ocjenu tri, a to je dobar. Mislim da je potrebno napraviti još puno više. S obzirom na to da dolazim iz radnog sektora pa bih neke stvari puno brže radio, ali pošto se radi o gradskoj upravi onda neke stvari idu sporije. Ono na što sam najponosniji je činjenica da smo riješili tri velika spora.“, zaključio je gradonačelnik Mato Franković.