Ponedjeljak, 11 Lipanj 2018 19:07

GAŠENJE MALOG POŽARA 'Rekonstrukcijom križanja Bosanka nije se napravilo ništa'

Napisao
Gradonačelnik Franković u obilasku rekonstruiranog raskrižja Gradonačelnik Franković u obilasku rekonstruiranog raskrižja Grad Dubrovnik

"Ništa se nije riješilo...", komentar je stanovnika Bosanke na izvršenu, kako je naziva gradonačelnik Franković, "žurnu" rekonstrukciju križanja na Jadranskoj magistrali koje vodi prema naselju. Istina, problem je kompleksniji nego što se predstavlja. Naime, konačno riješenje je nemoguće dok god se ne izvrši kompletna sanacija pristupa sa svim elementima koje mora imati jedno raskrižje. Ono svakako podrazumijeva stvaranje dodatne cestovne trake za lijeve skretače te uređenje pristupa samom naselju Bosanka koji je trenutačno preuzak - dva vozila se jedva mimoilaze te dug.

Ipak, treba uzeti u obzir kako je ovo u skladu sa zakonskim okvirima jedino što su Hrvatske ceste u suradnji s Gradom Dubrovnikom mogle napraviti kroz sistem pojačanog održavanja u okviru parcele Jadranske magistrale. Rekonstrukcija jest riješila samo dio problema jer se omogućilo vozilima koji izlaze iz pravca Bosanke, a u smijeru Dubrovnika da ne prelaze u suprotnu traku što je ranije bio slučaj te se često događalo da je onaj koji je čekao se nije mogao uključiti u promet. No, bez građevinske dozvole onemogućene su veće intervencije, a situaciju dodatno otežava okolnost što se navedena dionica svrstava pod Južnu padinu Srđa, odnosno buffer zonu u kojoj se prema naputcima UNESCO-a ne bi smijelo išta raditi. Štoviše nameće se pitanje kad se netko i odluči na ovaj podvig hoće li mu UNESCO uopće dopustiti proširenje gornjeg dijela te izmještanje izlaza koji vodi prema Župi dubrovačkoj. 

Podsjetimo, shodno Programu uređenja Hrvatskih cesta za ovu godinu u rekonstrukciju križanja Bosanka, kako bi se barem dijelom povećala sigurnost prometovanja, uloženo je 242.000 kuna te su radovi dovršeni u svega nekoliko dana, a još se očekuje postavljanje zaštitne mreže.