Utorak, 12 Lipanj 2018 09:06

SKUPLJI OD RADNIKA NA MINIMALCU? Potrebica: 'Poslodavci studentima plaćaju i do 50 kn po satu'

Napisao
Marko Potrebica Marko Potrebica Nportal

Novi Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova napokon je krajem svibnja upućen u saborsku proceduru. Naime, studenti su ga očekivali, kako je bilo i najavljeno već 1. siječnja 2018., međutim, prošla su četiri mjeseca kroz koja je Hrvatski studentski zbor ukazivao na važnost konačnog donošenja ovog zakona, neophodna svakom studentu.

Njime je napokon definirana minimalna satnica za studente koja iznosi 21, 49 kuna, omogućen je rad čak i izvanrednim studentima koji do sada nisu imali na to pravo. Zakon bi studente zaštitio od prijevara, jamčio redovite isplate, odredio čak i plaćenu pauzu, povećanu satnicu za rad nedjeljom, blagdanima i noću, a zbog digitalizacije se više ne bi moglo raditi na tuđe ugovore. Međutim, u javnosti su se pojavili komentari kako bi sada studenti mogli postati konkurencija radnicima jer za poslodavce oduvijek predstavljaju jeftinu radnu snagu.

„Ti su komentari zaista gluposti jer tržište određuje cijenu rada, a minimalna satnica je zaštita studenata. Što se tiče Dubrovnika, nikakve promjene neće biti zbog novog Zakona, cijena studentskog rada je u prosijeku dobro iznad minimalne predviđene satnice i danas ako želite studenta satnica se kreće i do 30 kuna, a većina poslodavaca nudi i višu satnicu. Tako, primjerice, jedna suvenirnica plaća čak 50 kuna jer nisu mogli naći radnu snagu. Studenti mogu birati između velikog broja poslova i satnice koja je dobra te ni na kakav način ne ugrožava tržište rada jer je činjenica da je poslodavcima iznimno teško naći i radnike i studente“, prokomentirao je za Nportal predsjednik Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

U javnosti su se pojavile i bojazni kako će studenti zbog novog Zakona i izračuna minimalne satnice biti skuplji poslodavcima od radnika na minimalcu te da će tako prouzročiti kontraefekt. Predsjednik Studentskog centra mišljenja je kako ni ova konstatacija nije na mjestu.

„Studenti će dobivati plaću onoliku koliku na tržištu mogu postići, a radnici koji rade na minimalcu, a negdje drugo mogu raditi za veću plaću, trebaju promijeniti posao. Danas držati radnika na minimalcu nema smisla, a na tržištu u ponudi ima svega od najjednostavnijih poslova postoji potražnja. Nema bojazni da će novi zakon izazvati ikakav negativan efekt kod nas u Gradu.

Preko Studentskog centra u Dubrovniku radi ukupno 2300 studenata, a njima će se uskoro, kada se novi Zakon usvoji, priključiti i kolege koji studiraju izvanredno. Očekuje se da bi Zakon mogao stupiti na snagu početkom nove akademske godine, a nakon ljetne stanke u Saboru.