Utorak, 12 Lipanj 2018 17:00

VIJEĆNICI OSTAJU PRI SVOM Osobna invalidnina povećat će se za sto kuna

Napisao
Ilustracija Ilustracija Pixabay

Na 13. sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak pred vijećnicima će se naći točka Prijedloga zaključka o utvrđivanju prijedloga teksta Odluke o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi kojom se visina mjesečnog dohotka za sve korisnike osobne invalidnine s popisa Centra za socijalnu skrb Dubrovnik povećava s 200,00 na 300,00 kuna. Kako stoji u tekstu Odluke, "socijalnim programom Grada Dubrovnika obuhvaćene su mnogobrojne socijalne mjere, pružanje raznih oblika skrbi socijalno najugroženijim kategorijama građana i poboljšanje životnog standarda samcima i obiteljima u stanju rizika, osobama s invaliditetom i umirovljenicima s niskim mirovinama".

U obrazloženju ove Odluke navedeno je da se ona donosi u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi gdje je propisano da "jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu osigurati sredstva za ostvarivanje novčanih naknada i socijalnih usluga stanovnicima na svom području u većem opsegu nego što je utvrđeno ovim Zakonom, na način propisan njihovim općim aktom, ako u svom proračunu imaju za to osigurana sredstva.“

Također, člankom 32. točkom 28. Statut Grada Dubrovnika propisano je da Gradsko vijeće donosi odluke i druge opće akte koji su mu stavljeni u djelokrug zakonom pa će zato ono i donijeti ovu odluku na idućoj sjednici. Sredstva za povećanje standarda koji su predmet ove Odluke o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi osigurana su u Proračunu Grada Dubrovnika za 2018. godinu.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Gradskog vijeća jedan od amandmana SDP-a na rebalans proračuna koji je iznijela Tatjana Šimac Bonačić bio je upravo nastavak strateške brige za osobe s invaliditetom te povećanje invalidnine za 100 kuna. Nedugo nakon sjednice, gradskim vijećnicima otvorenim se pismom obratila Mreža udruga osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika u kojem su izrazili negodovanjem "ponašanjem vijećnika".

"Mreža udruga se zgraža na nerazumijevanje potrebitih osoba na 12. sjednici Gradskog vijeća, a prigodom donošenja rebalansa proračuna, a koji se odnosio na povećanje osobne invalidnine za 100,00 kuna, s 200,00 na 300,00 kn. Mi ovim otvorenim pismom tražimo od gradskih vijećnika, na sljedećoj 13. sjednici Gradskog vijeća donošenje neopozive Odluke o povećanju osobne invalidnine na 400,00 kn i dva puta godišnje pred Božić i Uskrs isplatu pomoći u iznosu 500,00 kn za osobe s invaliditetom", naveli su u otvorenom pismu iz mreže udruga.

Također, zatražili su sazivanje tematske sjednice Gradskoga vijeća na kojoj bi se razmotrila pitanja prava osoba s invaliditetom i rješavanje njihove problematike na području Grada Dubrovnika. Međutim, sudeći prema pozivu za 13. sjednicu, do toga ipak neće doći te će invalidnine biti povećane za predviđenih 100 kuna, a ne za 200 koliko su, međuostalim tražili iz Mreže udruga. Nije također, ni poznato hoće li doći do tematske sjednice, a navedena Mreža udruga službeno je, kako doznajemo, oformljena jučer te će, kako i sami ističu u istom otvorenom pismu, "nastojati biti u toku sa zakonskim promjenama koje su od značaja za položaj naših članova i članica kao i svih ostalih osoba s invaliditetom te putem lobiranja i zagovaranja utjecati na pozitivno i svrsishodno donošenje i primjenjivanje istih u svakodnevnom životu".