Srijeda, 13 Lipanj 2018 17:00

ISTRAŽILI SMO Ističe li cjepivu protiv ospica rok trajanja?

Napisao
Ilustracija Ilustracija Pixabay

U jeku rastućeg broja slučajeva oboljelih od ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u javnosti su se pojavile informacije kako rok valjanosti cjepiva protiv ove bolesti koje se koristi u Hrvatskoj ističe za dva mjeseca te se postavlja pitanje što će s tim dozama biti ukoliko dođe do epidemije većih razmjera. Situacija oko ospica dovoljno je ozbiljna, a cijepljenje je, kako je i jučer ponovio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić, „definitivno najučinkovitija mjera koja postoji za sprječavanje širenja ospica“.

Oko cijepljenja se još uvijek lome koplja, neki od roditelja koji mu se protive stavljeni su pred gotov čin pojavom ospica ovog razmjera. Stoga zaista nije potrebno u javnosti širiti dodatnu bojazan i neprovjerene informacije oko toga hoće li osobe koje se odluče na cijepljenje primiti cjepivo s istekom roka trajanja.

Zbog složenosti situacije Nportal je poslao upit Ministarstvu zdravstva koji je proslijeđen Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te nam je odgovoreno da bojazni od davanja „dotrajalog“ cjepiva nema.

„Distribucija cjepiva prema županijskim zavodima za javno zdravstvo provodi se tijekom cijele godine, uobičajeno kvartalno. Tada se na teren dostavljaju cjepiva u količinama koje su zavodi tražili te sa različitim serijama ovisno o roku. Serija koju spominjete je distribuirana zavodima u siječnju ove godine te je većina doza te serije već upotrijebljena, a u međuvremenu su distribuirane nove serije s drugim rokom. Tako da se trenutno na terenu može naći i manja količina cjepiva sa spomenutim rokom te sa drugim rokom, ali uvijek sa važećim rokom trajanja“, stoji u odgovoru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na naš upit odgovorili su i iz HALMED-a, Agencije za lijekove i medicinske proizvode te su istaknuli kako je u 2017. i 2018. godini u promet u Republici Hrvatskoj stavljeno pet serija cjepiva Priorix, prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj štrcaljki, cjepivo protiv morbila, parotitisa i rubele, živo: A69CE399A, A69CE503A, A69CE504A, A69CE635A, A69CE724A.

"Sve serije predmetnog cjepiva kojima se provodi cijepljenje protiv ospica u Republici Hrvatskoj imaju važeći rok valjanosti te je osigurana njihova dostatna količina za potrebe provedbe navedenog cijepljenja. Naglasili bismo da cjepivo ima potvrđenu sigurnost, kakvoću i djelotvornost u roku valjanosti, koji je naveden u službenim dokumentima o lijeku, što u slučaju cjepiva Priorix iznosi dvije godine od proizvodnje. Na pakiranju svake pojedine serije predmetnog cjepiva naveden je rok valjanosti predmetne serije, koji odgovara roku od dvije godine od datuma kada je serija proizvedena. U skladu s navedenim, serija iz Vašeg upita A69CE399A ima rok valjanosti do kraja kolovoza ove godine (dakle, sljedećih 2 i pol mjeseca), dok je rok valjanosti preostalih serija cjepiva u prometu kako slijedi: serija A69CE503A: do kraja siječnja 2019. godine, serija A69CE504A: do kraja veljače 2019. godine, serija A69CE635A: do kraja rujna 2019. godine te serija A69CE724A: do kraja siječnja 2020. godine", naglasili su iz HALMED-a.

Iz ove Agencije ističu da su slijedom svega navedenog osigurane dostatne količine cjepiva za potrebe provedbe cijepljenja protiv ospica te da stoga nema bojazni vezane uz dostupnost predmetnog cjepiva za pacijente u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, na jučerašnjoj je konferenciji za medije dr. Lakić naglasio da ima dovoljno cjepiva, kako je postojala zaliha od 1200 doza te kako nije još uvijek cijela potrošena sve od 25. svibnja kada su se ospice potvrdile prvome pacijentu iz Stona. Također, istaknuo je kako će se po potrebi naručiti još cjepiva te još jednom pozvao sve roditelje, staratelje, skrbnike da cijepe svu necijepljenu djecu odmah, kao i sve zdravstvene radnike te nezaštićene radnike dječjih vrtića.