Srijeda, 13 Lipanj 2018 21:48

SLOVO PO SLOVO…DULČIĆ Ne propustite dokumentarac posvećen velikom dubrovačkom slikaru

Napisao
Ilustracija Ilustracija Slovo po slovo...Dulčić

Kratki 25-minutni dokumentarac posvećen dubrovačkom slikaru Ivu Dulčiću premijerno će biti prikazan u četvrtak, 14. lipnja na kanalu HTV3 u 20.45 sati.

U njemu se na neobičan način podsjeća na tog dubrovačkog slikara, čije je djelo nezaobilazno u hrvatskoj likovnoj umjetnosti XX. stoljeća. Naime, uz stotu obljetnicu Dulčićeva rođenja Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ postavila je na slikarevu rodnu kuću u Lapadu spomen obilježje koje je osmislio i izradio kiparIvo Jašić, kao posvetu prijatelju i učitelju.

Jašić se intenzivno družio i radio s Dulčićem od 1967. do slikareve smrti, pomažući mu pri izradi brojnih mozaika u sakralnim i javnim objektima, kojima se Ivo Dulčić posvetio u posljednjem desetljeću života. Dokumentarni film „Slovo po slovo…Dulčić“ prati izradu spomen obilježja od samog početka. Klešući u kamenu fragmente Dulčićevih vitraja i slika, Ivo Jašić se prisjeća dana provedenih s Dulčićem i onoga što mu je on govorio. Tako je nastala ova neobična priča o Ivu Dulčiću, kroz sjećanja 25 godina mlađeg kipara, kojemu je druženje i učenje od Dulčića u mnogočemu promijenilo život.

Scenarist i redatelj filma je Vedran Benić, a snimatelj i montažer Dominik Miljak.

Uz premijerno emitiranje u četvrtak, film će na HTV3 biti reprizno prikazan i u petak, 15. lipnja u 15.10 sati.