Četvrtak, 14 Lipanj 2018 10:51

CAVTATSKA FILMSKA JESEN Sudjelujte u Unseen mini film festival 2018.

Napisao
Unseen mini film festival 2018. Unseen mini film festival 2018. Unseen mini film festival 2018.

Centar za dramsku umjetnost (CDU) otvara javni poziv za prijavu audiovizualnih radova na drugo izdanje Unseen mini film festivala koji će se održati u Cavtatu od 26.9. – 1.10. 2018. godine.

Na natječaj se mogu prijaviti autori/ce do 35 godina s područja Jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Turska, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Slovenija).

Na natječaj se mogu prijaviti filmovi svih tema i žanrova u kratkom metru (ne dulji od 20 minuta trajanja uključujući špicu), kao i interdisciplinarni audiovizualni radovi. Svi filmovi moraju biti titlovani na engleski jezik.

Filmovi se organizatoru šalju putem poveznice u sljedećim video formatima: MOV/MP4/MPG/AVI (Vimeo, Youtube ili osobna web stranica). Odabrani autori su obavezni poslati skrinere sedam dana nakon što je selekcija završena. Online prijavnica mora biti ispunjena i poslana najkasnije do 1. kolovoza 2018. godine.

Prijavnice koje ne zadovolje gore navedene uvjete neće biti uzete u obzir. Festival zadržava pravo upotrijebiti odabrane radove i njihove popratne sadržaje za promociju događaja, isto tako pokazat ih javno, u medijima ili bilo kojim drugim oblicima javne prezentacije, te iste pohraniti u arhivu festivala.

Za središnji festivalski program bit će odabrano 12 filmova, a o tome će odlučiti žiri u sastavu:
Ana Opalić, fotografkinja i redateljica
Ivana Ivković, dramaturginja
Srđana Cvijetić, voditeljica Art radionice Lazareti

Odluka o filmovima koji će biti uključeni u ovogodišnji festivalski program bit će objavljena najkasnije 1. rujna 2018. na službenoj web stranici festivala: www.unseencavtat.com.

Svi odabrani autori bit će obaviješteni putem e-maila. Ovisno o ovogodišnjim kapacitetima, organizatori festivala će omogućiti besplatno noćenje u hotelu i hranu za jednu osobu iz kreativnog tima. Organizatori ne pokrivaju putne troškove.

Koncept i kontekst Unseen mini film festivala 2018

Prvo izdanje Unseen mini film festivala donijelo je građanima Cavtata i Konavala te posjetiocima umjetnički koncipiran i kritički odabran filmski program koji je u najjužniju općinu u Hrvatskoj doveo audiovizualne umjetnike i producente iz cijele Europe. Kroz pet festivalskih dana prikazivali smo filmove svih žanrova i rodova, razgovarali o filmskom radu i stanju filmske infrastrukture u ovom dijelu Europe, organizirali umjetničke radionice za najmlađe i večernji muzički program. Time smo ispunili naš primarni zadatak i želju – da u suradnji s lokalnim institucijama i akterima u kulturi organiziramo novi sadržaj za naše građane.

Druga godina izdanja Unseen mini film festivala programski se nastavlja baviti pitanjem prostora koje proizlazi iz same geografske pozicije Cavtata i Konavala na krajnjem jugu Hrvatske. kao pozicije svojevrsne izolacije, teritorijalne i političke stiješnjenosti ali i istovremene otvorenosti prema „daljnjem“ jugu.

Tako je i ove godine pitanje prostora za nas, višedimenzionalno pitanje i u sebi ujedinjuje kontradikcije suvremenog svijeta. Mediteranski urbani prostor slobode, otvorenosti, umjetničke ekspresije, deliberacije i kritike poretka i socijalnih pokreta, istovremeno je i prostor zabrana, ograničenja, prenapučenosti, ekonomskog i komercijalnog iskorištavanja, stalnog raslojavanja po različitim osnovama. Ovogodišnje izdanje festivala će svojim programom nastojati problematizirati globalni prostor umjetničkog rada, a posebice u audiovizualnoj umjetnosti koji od svog nastanka funkcioniraju kao umjetnost centra (Hollywooda) oko kojeg se razvijaju različite periferije koje znaju iznjedriti umjetnički i društveno potentne kontekste koji se bave uvjetima proizvodnje umjetnosti, njenom recepcijom i distribucijom. Filmskim i diskurzivnim programom te ugošćavanjem autora s tih „periferija“ i iz različitih filmskih svjetova, našoj preokupaciji prostorom dat ćemo novu dimenziju.

Našu pozornost i dalje okrećemo prema autorima i institucijama koji se nalaze istočno i južno od zapadnih i sjevernih centara proizvodnje umjetnosti. Iako umjetnici i producenti, zbog logike financiranja, lakše putuju prema Zapadu, činjenica je da su kontekst, uvjeti i problematika u kojoj kao umjetnici i kulturni radnici proizvodimo sličniji kada radimo u Zagrebu, Sarajevu, Prizrenu, Teheranu, nego u Berlinu, Bruxellesu, Beču te da smo, prvenstveno zbog uvjeta proizvodnje, mnogo kreativniji u pronalaženju prostora otpora.

Drugo izdanje UNSEENA predstavit će filmove koji propituju granice medija rastežući ih od izvedbenih do vizualnih umjetnosti, dotiču zidove oko sebe te problematiziraju film s obzirom na uvjete proizvodnje u kojima se određeni autor, ili kinematografija neke zemlje nalaze. Zanimaju nas načini na koje se filmovi financiraju, predstavljaju, snimaju i kako se distribuiraju. Zanimaju nas pitanja infrastrukture, modela suradnje i modela odlučivanja. Želimo ponuditi platformu mladim autorima, tek izašlima iz sustava obrazovanja da prikažu svoje filmove, upoznaju filmske radnike iz različitih filmskih zajednica i aktivno sudjeluju u diskurzivnom programu UNSEEN mini film festivala.