Četvrtak, 14 Lipanj 2018 11:05

'ONI SU NAŠE BLAGO' Otkriven spomenik u čast dobrovoljnim davateljima krvi ispred OB Dubrovnik/FOTO

Napisao
Otkrivanje psomenika darivateljima krvi Otkrivanje psomenika darivateljima krvi Leona Rašica

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik otkrilo je danas ispred Opće bolnice Dubrovnik spomenik svim darivateljima krvi, a povodom 140 godina postojanja i djelovanja na teritoriju današnje Republike Hrvatske, 65. obljetnice dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 25 godina otkako je Hrvatski crveni križ postao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ideja o izradi spomenika rodila se u Crvenom križu prije pet godine te ga je tako isklesao branitelj, klesar Božo Runje, uz pomoć tvrtke "Stijena". Spomenik simbolizira 'dar od srca', s osam kaplji koje predstavljaju četiri krvne grupe s dva Rh faktora. Otkrili su ga Nestor Nestorov koji je 110 puta darovao punu dozu krvi i djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Antonia Merčep koju je Mihaljević nazvao "motorom pokretačem i najperspektivnijom volonterkom".

"Ovaj spomenik trajni je spomen, zahvala i poticaj svima koji su dali dragocjenu tekućinu. Krv je nešto nezamjenjivo i ne može se proizvesti te ljudi je moraju davati da bi spašavali i produžili nečije druge živote. Zbog toga uvijek kažem 'hvala Bogu' jer to znači da dugo neće doći među proizvode koji će imati oznaku 'proizvedeno u Kini' ", rekao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Vicko Mihaljević.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, Marijo Bekić, zahvalio se dobrovoljnim darivateljima krvi u ime bolnice i svih pacijenata.

"Darivatelji su najbolji među nama jer daju dio svoga tijela da bi netko drugi mogao živjeti. OB Dubrovnik će i dalje nastaviti izvrsnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa s ciljem kako bi imali još bolje uvjete, a svi darivatelji bi trebali dobiti svoju ulicu u Gradu", istaknuo je ravnatelj Bekić.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je da je darivanje krvi jedna od najplemenitijih djelatnosti u društvu.

"Zahvaljujem se svim darivateljima krvi, ne samo u Dubrovniku, nego i onima iz Doline Neretve i s Korčule. Uvijek smo bili potpora Crvenom križu, a to ćemo biti i dalje", zaključio je Dobroslavić.