Četvrtak, 14 Lipanj 2018 13:08

ONI SU TU KAD SU SEKUNDE U PITANJU 'Hitni medicinski letovi spas su ugroženim pacijentima'/FOTO

Napisao
Početak medicinskih letova Početak medicinskih letova Leona Rašica

Medicinski letovi Zrakoplovne jedinice MUP-a na području Dubrovačko-neretvanske županije od danas su službeno počeli s radom, a tim povodom na heliodromu poviše Opće bolnice Dubrovnik helikoptere su razgledali, međuostalim, župan Nikola Dobroslavić, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić.

"Medicinski letovi su od velike pomoći za naše pacijente jer s vozilima koje imamo ne bi mogli ostvariti standard što je posebno teško ljeti zbog velikog broja turista jer je povećan broj intervencija. Helikopter nam je spas i bilo bi lijepo da traje cijelu godinu i da je cijela Hrvatska tako pokrivena. U ovom periodu ostvari se oko 150 intervencija za vitalno ugrožene pacijente te se njih spašava uz pomoć helikoptera", rekao je ravnatelj Zavoda Luka Lulić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je zadovoljan najavljenom trećom sezonom u kojoj su omogućeni medicinski letovi što je rezultat sporazuma Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Dubrovačko-neretvanske županije i Zavoda za javnu medicinu.

"Ovo je najbolji način kako pomoći sugrađanima i turistima, a to je posebno važno ljeti jer je povećan broj intervencija, a helikopter pokriva cijelo područje Županije. Ovakvim načinom rada ubrzava se postupak intervencije i timu je potrebno samo pet minuta da se upute nakon dojave", rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Buljević istaknula je kako su medicinski prijevozi velika stvar jer hitni pacijenti nemaju drugu priliku. "Oni će izgubiti život ili će ostati invalidi ako im se ne pomogne najbolje, najkvalitetnije, ali i najbrže. To je bit zlatnog sata", rekla je Grba-Buljević.