Četvrtak, 14 Lipanj 2018 13:06

'PACIJENTI U SREDIŠTU' Hitna medicina 'pojačana' s dva nova vozila, objedinjeni bolnički prijem gotov i prije roka/FOTO

Napisao
Predaja ključeva i obilazak Hitnog objedinjenog bolničkog prijema Predaja ključeva i obilazak Hitnog objedinjenog bolničkog prijema Leona Rašica

Ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luki Luliću uručeni su danas ključevi za dva nova vozila hitne medicinske pomoći koja će biti korištena za područje Orebića i Janjine.

"Zanavljamo vozni park i težimo da vozila budu što mlađa. U tome se nastojimo približiti Splitu koji je možda u Hrvatskoj u najboljoj poziciji s vozilima koja su u prosjeku stara tri godine. Trudimo se, a što imamo bolja vozila, bolji je i nivo usluge, a sve za naše pacijente", rekao je Lulić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako će i Grad Dubrovnik u ovoj godini donirati jedno novo vozilo, a sveukupno će ih se nabaviti pet. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Buljević kazala je kako su dva nova vozila u potpunosti opremljena po europskim standardima. Vrijednost je doniranih vozila 750 tisuća kuna.

Nakon dodjele, upriličen je obilazak radova na Hitnog objedinjenom bolničkom prijemu. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je dubrovačka bolnica ogledalo grada.

"Nisu to samo zidine i prirodne ljepote jer naši gosti vrlo često silom prilika dolaze potražiti medicinsku pomoć u bolnici. Naravno, o važnosti bolnice za naše sugrađane ne treba ni govoriti. Stoga ona mora imati poseban prioritet, a objedinjeni hitni bolnički prijem bit će prvo mjesto na kojem dolaze u kontakt s bolnicom. Sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Županijskom razvojnom agencijom DUNEA-om, osigurana su u EU fondovima. Ostatak za opremanje operacijskih sala u iznos u nešto većem od dva milijuna kuna je osigurano od strane Županije", rekao je ravnatelj Bekić te dodao kako se radovi brzo odvijaju pa bi projekt mogao biti gotov i prije planiranog roka.

Naglasio je kako su radovi počeli navrijeme te kako napreduju planiranim tijekom. Također, mjesec su dana ispred planiranog roka.

"Planirani rok za završetak je kolovoz 2019. godine mada vjerujemo kako će radovi biti i prije završeni, možda čak i do kraja ove godine", dodao je Bekić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je riječ o projektu kojeg Županija s bolnicom provodi iz europskih sredstava.

"Iskoristili smo mogućnost da se sredstvima EU fondova poboljša prva obrada pacijenata u bolnici. U sklopu toga, Županija je osigurala sredstva za opremanje dvaju manjih operacijskih dvorana", rekao je župan.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Buljević istaknula je kako je njoj kao doktoru koji 30 godina radi u ovakvom sustavu ovo danas pravi događaj.

"Posebno se veselim što ćemo u zadovoljavajućem roku izvesti Objedinjeni hitni bolnički prijem i da će bolnica u Dubrovniku dobiti hitni prijem po svim europskim standardima i da će hitni pacijent biti u središtu naših interesa", zaključila je Grba-Buljević.