Četvrtak, 14 Lipanj 2018 17:00

DRŽAVI NIJE DO VOLJE GRAĐANA Inicijativa čeka s predajom potpisa, ministarstvo položilo ispravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Napisao
Ilustracija/Plakat, Istanbulska konvencija Ilustracija/Plakat, Istanbulska konvencija Nportal

Dok inicijativa "Istina o Istanbulskoj" čeka na predaju referendumskih potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije sljedećeg tjedna, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova javljaju kako je u utorak "u nazočnosti zamjenice glavnog tajnika Vijeća Europe Gabrielle Battaini-Dragoni, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Miroslav Papa položio kod depozitara, glavnog tajnika Vijeća Europe, ispravu o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija), zajedno s rezervom i interpretativnom izjavom.

"Činu polaganja ratifikacijske isprave prethodilo je potvrđivanje navedene Konvencije u Hrvatskome saboru 13. travnja 2018. godine te potpisivanje isprave o ratifikaciji ove Konvencije od strane Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović 24. svibnja 2018. godine. Time je Hrvatska postala 31. država stranka ovog značajnog međunarodnog ugovora. U skladu s člankom 75. stavkom 4. Konvencije, Konvencija će stupiti na snagu za Republiku Hrvatsku 1. listopada 2018. godine", stoji na stranicama MVEP-a.

Oko Istanbulske konvencije situacija se očito razvija u dva oprečna pravca. Dok je inicijativa u ponedjeljak objavila da je prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju ovog dokumenta, ministarstvo čini se, na njega ne računa, već čini iduće potrebne korake u skladu s ratifikacijom. Nije to svakako neobično s obzirom da je protokol zacijelo takav, ali, ovako se stvara dojam kako previše ne drže do toga što se 377.635 građana izjasnilo o deratifikaciji Istanbulske konvencije.

Ipak, s obzirom da je druga referendumska inicijativa "Narod odlučuje" svoje potpise predala jučer u Hrvatskom saboru, možda "Istini o istanbulskoj" nije bilo potrebno toliko čekati. S druge strane, ova je inicijativa, kako su i sami u nekoliko navrata istaknuli, imala problema s onemogućavanjem prikupljanja potpisa na nekoliko mjesta.

"Uspjeli smo, unatoč činjenici da gotovo 200.000 birača nije imalo priliku dati potpis jer su im njihovi gradonačelnici to onemogućili!", napisali su u priopćenju prilikom objave boja potpisa.

S obzirom na navedene okolnosti u ovaj će utorak Ustavnom sudu predati žalbu na gradonačelnike koji su građanima onemogućili potpise.

Podsjetimo, konačan broj potpisa stigao je 16 dana po završetku referenduma. Naime, incijativa je naišla i na poteškoće oko pristizanja knjiga s potpisima iz pojedinih dijelova Hrvatske što je dodatno odužilo cijeli proces, a u javnosti se stvara dojam kao da je prilikom prikupljanja potpisa došlo do nekakvih propusta kada im je toliko vremena bilo potrebno.

Svakako, iz ova dva oprečna pravca koja se "motaju" oko Istanbulske konvencije, da se iščitati komunikacijski jaz između "vladajućih" te dijela građana koji oko ratifikacije imaju oprečno mišljenje te zahtijevaju izjašnjavanje o njoj putem referenduma, dakle izravnim putem.