Četvrtak, 14 Lipanj 2018 16:59

STIGLI NALAZI Bebe nisu zaražene ospicama, evo što napraviti u slučaju sumnje na bolest kod dojenčadi

Napisao
Ilustracija/Ospice Ilustracija/Ospice Screenshot/YouTube

Dvije bebe koje su u Opću bolnicu zaprimljene pod sumnjom na ospice ipak nisu zaražene. Naime, kako je za Nportal potvrdila dr. Ljiljana Betica Radić, pristigli su negativni nalazi iz Zagreba te su djeca posve dobro i bit će puštena kući.

"S obzirom na sumnju na epidemiju, svaki osip i povišena temperatura kod djece mora biti provjeren radi li se o ospicama. Puno faktora utječe na to kako se ospice mogu manifestirati kod beba. Sve ovisi o tome je li dijete inače zdravo, ima li kakvih posljedica od poroda, je li majka cijepljena, je li dojeno, puno je toga što utječe na težinu bolesti ukoliko do nje dođe. Uvijek se kod djece ispod godine dana očekuje da će biti malo teži oblik ospica ukoliko majka nije bila cijepljena", kazala je dr. Betića Radić pojasnivši što učiniti ukoliko roditelji posumnjaju da im je dijete oboljelo od ospica.

"Ako se sumnja na ospice, može se javiti djetetovu pedijatru te će on procijeniti je li potrebno kontaktirati infektologa. Uvijek se oko dojenčadi i pedijatar i infektolog angažiraju te zajednički donose odluke", zaključila je dr. Betica Radić.