Petak, 22 Lipanj 2018 19:47

ESKALACIJA NASILJA Dubrovačke policajce vrijeđaju, na njih nasrću i batinaju ih drvenim palicama

Napisao
Ilustracija Ilustracija Flickr/Paul

Sindikat policije Hrvatske već dulje vrijeme upozorava na eskalaciju napada na policijske službenike. U pojedinim gradovima policajci su, ističu, na meti verbalnog nasilja, fizičkih napada pa čak na njih pucaju iz vatrenog oružja. Sve ovo najčešće se događa tijekom intervencije ili pak privođenja osumnjičenih osoba. Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske na upit Nportala odgovorili su kako je u četverogodišnjem razdoblju (od 2014. do 2018.) zabilježeno ukupno 37 napada na policijske službenike.

„Tijekom 2014. godine evidentirano je osam napada na policijske službenike, u 2015. godini 10, u 2016. godini također osam, u 2017. godini ponovno 10, a u 2018. godini evidentiran je jedan napad. Najčešće se radilo o fizičkom napada prilikom uhićenja ili privođenja osoba“, kazali su iz Policijske uprave.

Najrecentniji primjer onaj je iz svibnja 2018. kada je u kasnim poslijepodnevnim satima u Ulici Iva Vojnovića, u vozilu Hitne medicinske pomoći, napadnut policajac. Kako su tada potvrdili iz policijske uprave, policajci su asistirali medicinskom osoblju koje je u vozilu prevozilo duševno bolesnu osobu koja je napadala službenika policije te ga je lakše ozlijedila.

„Lišo“ nisu prošla ni trojica policajaca u kolovozu 2016. Naime, u ranim jutarnjim satima u Ulici Andrije Hebranga u Dubrovniku, zbog ranijih nesuglasica, došlo je do fizičkog sukoba između četvorice policijskih službenika izvan službe i trojice mladića koji su prilikom napada na policijske službenike koristili drvenu palicu. U sukobu su lakše ozlijeđena trojica policajaca i jedan od napadača. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja trojica mladića su, uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dovedena na Prekršajni sud u Dubrovniku.

Također, u rujnu 2016. oko 1.40 u noći, u povijesnoj jezgri Dubrovnika došlo je do fizičkog obračuna četvorice stranih državljana i dvojice Dubrovčana prilikom čega je državljanin Argentine nasrnuo na policajca.

Inače, prema Kaznenom zakonu kazna za nanošenje tjelesnih ozljeda službeniku propisana je kazna od tri godine zatvora, a tko pak teže ozlijedi službenika može dobiti i do osam godina. Za omalovažavanje i napad na policijskog službenika prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira propisana je kazna od 100 njemačkih maraka.