Petak, 06 Srpanj 2018 15:53

BURNO OKO JAVNIH POVRŠINA U POVIJESNOJ JEZGRI Tko je to prijetio Frankoviću za koji kvadrat više?

Napisao
Gradonačelnik Mato Franković Gradonačelnik Mato Franković Nportal

Izmjenama i dopunama korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre Grada Dubrovnika, kako je istaknuo pročelnik Zdenko Medović, legalizira se postojeće stanje na terenu i to u skladu s arhitektonskim snimkama koje su ugostitelji morali dostaviti.

"Ne razumijem se najbolje u javne površine, osim u kvadrate pa sam se prepao kad sam vidio odluku, ali drago mi je, pročelniče, da ste nam sad sve objasnili. Netko u prošlom vremenu nije radio svoj posao i godinama se na neki način 'žmirilo' na nepravilnosti. Mi smo sad usklađeni s realnim stanjem na terenu van povijesne jezgre, a nismo dodavali nikakve nove stočiće i trpeze", rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Vijećnik Ljubo Nikolić kazao je kako je bilo 15 zahtjeva za povećanje površine, a tri su nove površine.

"Ne kažem da ne treba povećavati, treba dati ljudima da rade, ali legaliziramo li s ovim postojeće stanje? Znači li to da smo planom predvidjeli 24 kvadrata, ali vidimo da godinama koristi 34 pa ćemo još tih 10 staviti u ugovor. Jesam li u pravu? Zbog čega je nastao propušteni prihod grada i zašto plan stalno prilagođavamo potrebama?", pitao je Nikolić, a pročelnik Medović odgovorio mu je potvrdno i ponovio da je riječ o legaliziranju postojećeg stanja.

Vijećnik Miho Obradović (HNS) pitao je bi li bilo bolje da se umjesto imena lokala koja se mijenjaju, stave radije brojevi pojedinih čestica.

Nakon rasprave o javnim površinama izvan gradske jezgre, krenula je ona, vrlo žustra, oko površina unutar povijesne jezgre te je vijećnik Nikolić podnio amandman u kojem je istaknuo kako se predloženom odlukom krši načelo da se na Prijekome u jednom bloku kuća stolovi postavljaju s jedne strane, kao i načelo da se iz poprečnih ulica stolovi ne stavljaju na Prijeko. Odgovorio mu je gradonačelnik Franković istaknuvši kako se uvijek zalaže za red te da će tako i nastaviti.

"Zanimljivo je koja se prašina digla oko jedne javne površine, a još zanimljivije je kad mi je prije mjesec dana jedna osoba uputila prijetnju da će me dobro oprati određeni mediji ako tome i tome ne dodijelim površinu. Slažem se da gradu treba red i mi ga uvodimo. U ovom slučaju prilikom Izmjene i dopune Plana napravili smo jedan mali propust. Nije presedan da je u ulici Prijeko restoran ispod imao stolove i to je bilo i prije. Kad smo rezali javne površine, jednom ugostiteljskom objektu, a to je Lucin kantun koji je imao 12,50 kvadrata ukinuli smo 6,5 kvadrata i time ga ostavili na samo 6,50 metara četvornih. Čovjeku smo ugrozili egzistenciju i poništili ugovor, odnosno poništili smo mu stolove na Prijekome i smanjili mogućnost funkcioniranja. U tom trenutku restoran Moskar, koji sad traži javnu površinu, nije bio restoran već skladište kojega je iznajmljivao ugostitelj do i postavljao na tu površinu svoje stolove. Gospodin koji je iznajmio prostor priveo ga je svrsi i to je novi restoran na Prijekome. Ukupna površina na Prijekome za najam bila je 11 kvadrata. Oba ugostitelja podnijela su zahtjev za površinu na Prijekome koja se oslobodila jer je prethodni zakupac tu površinu otkazao. Ne radi se o novoj, dodatnoj javnoj površini nego o površini koju je netko napustio", rekao je Franković te dodao kako je prijepor izazvan sa svih strana te kako su prijetnje urodile plodom pa je razgovarao s članovima Povjerenstva i zamolio ih da razgovaraju s oba ugostitelja.

Dodao je da predlaže da se konobi Moskar dodijeli umjesto predložena četiri, osam kvadrata, a Lucinom kantunu umjesto četiri da se dodijeli 2,40 kvadrata.

"Mislim da je ovo korektno i pošteno, a s tim su se usuglasila obojica obrtnika", rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Nikolić odgovorio mu je da "naravno da su zadovoljni jer 'što mogu jadni ljudi 6. srpnja?'" te upitao ima li vijeće plan za udovoljavanje željama ili plan upravljanja javnim površinama?

"Kome sam to ja napravio štetu? Jesam li napravio štetu imidžu Grada, gradskim vijećnicima? Te vaše riječi populistički dobro zvuče. Davati to pravo jednom, a oduzimati drugome, stati na stranu novog ugostiteljskog objekta, a ignorirati starog… Prva javna površina koju ću ja dodijeliti jest ova Moskaru. Nikad nikome nisam dodijelio javnu površinu. Ovo je novi ugostiteljski objekt koji se otvorio u bivšem skladištu. Što sam krivo napravio? Novom ugostiteljskom objektu dajemo površinu za normalan rad, a drugoga smo prije godinu dana oštetili. Oboje će raditi do 2019., a onda ide sve na novo. Onda idu veliki, bolni rezovi. Podržavam da svima koji izlaze u druge ulice ukinemo te javne površine i samo to da napravimo za tih 17 objekata, srezat ćemo javne površine za preko 35 posto. Čvrsto stojim iza toga da to treba napraviti. Ovdje se radi o par mjeseci", kazao je Franković.

Vijećnik Blaž Pezo rekao je kako je Nikolićev amandman pun rupa i netočnosti, a Franković je za svoj amandman istaknuo da je on ispravak prvotne pogreške te da je korektan prema oba ugostitelja uzevši u obzir sve okolnosti.

"S nestrpljenjem iščekujem 2019. godinu i rezanje stolova", zaključio je Franković.

Odluka je usvojena većinom glasova.