Petak, 06 Srpanj 2018 18:07

PRELIJEVANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO Vijećnici bez konkretnog odgovora kako riješiti problem parkinga u Gradu

Napisao
Gradsko vijeće Gradsko vijeće Nportal

Gradski vijećnici raspravljaju o izmjenama Odluke o organizaciji naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku, a kako bi riješili problem parkinga za stanovnike oko povijesne jezgre. Kako je navedeno, izvanulična parkirališta Tenis-Tabor, Kolorina, gornji plato žičare moći će koristiti isključivo korisnici povlaštenih parkirnih karata te sva ulična parking mjesta u ulicama Zagrebačka, Marija Perića, Petra Krešimira IV, Frana Supila, Iza Grada i Don Frana Bulića, dok će se parking na donjem platou žičare naplaćivati.

"Održala su se dva sastanka i svi sudionici su se usuglasili s ovom odlukom. Na njima su bili predsjednici kotara Pile-Kono, Ploče iza Grada i Grad, predstavnici građana, političkih stranaka te liste Dajmo ruke. Željeli smo zajednički donijeti najbolju odluku za grad i građane, a sami nismo sigurni što će u konačnici biti najbolje rješenje. Prijedlog je bio da sve ulične parkinge pretvorimo u zonu PPK od javne garaže do Pila, uključujući Tenis i Tabor. Tu stranci i ostali ne mogu i ne smiju parkirati. Zaključili smo da bi PPK osigurao veći broj raspoloživih mjesta građanima, ali Sanitat posluje komercijalno i izgubio bi značajne prihode pa smo raspravljali da se za cijeli plato Žičare stavi cijena od 50 kuna i da se zatvori za naplatu, ali tu je 130 mjesta te smo odustali. Tada smo uzeli gornji plato Žičare za naplatu, a na donji plato ćemo osigurati PPK. Međutim, vidjeli smo da gornji plato ima veći broj od donjeg pa smo to obrnuli. Gornji da bude za PPK, a donji da bude za naplatu, ali bez rezerviranih uličnih parking mjesta (njih je desetak uključujući mene župana…). Postigli smo suglasje, ali smo rekli da će ovo sve skupa biti probna varijanta, da vidimo kroz mjesec dana jesmo li učinili dobro ili smo pogriješili. Ako vidimo za deset dana da smo pogriješili, sazvat ćemo žurnu sjednicu Gradskog vijeća i sve promijeniti", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Suglasju je, kazao je, brzo došao kraj jer je uskoro stigao mail članice "Dajmo ruke" koja je rekla da se sad ne slaže s tim, a isto je napravio i Ljubo Nikolić. Gradonačelnik je istaknuo kako će odluku odmah povući ukoliko misle da nije dobra, ali da nisu ni pokušali.

"U zoni od kapelice pa oko grada sa Žičarom i Taborom ima 430 parking mjesta koje su sada na raspolaganju svima. Ovom odlukom ukupno će na naplatu ići 34 parkirna mjesta. Sve ostalo će biti isključivo za građane, nositelje PPK. Ostali će morati platiti 800 kuna", rekao je Franković.

Vijećnik Ivan Jelčić upitao je Nikolića u čemu je zapravo problem -možda u ta 34 mjesta? Vijećnica Doršner je istaknula kako problema ima te kako svi oni koji tu žive misle kako se mora zadržati to da se svi građani Dubrovnika mogu parkirati u ovom dijelu grada te da se u Gradu žele zadržati institucije.

"Dali smo niz prijedloga, a jedan se odnosio na parking. Ne želimo odluku koja će bilo koga favorizirati. Ova odluka neće smanjiti promet oko Grada niti će povećati broj mjesta. U startu brojke nisu na našoj strani", rekao je Nikolić.

U raspravu se uključio vijećnik Željko Raguž kazavši gradonačelniku kako je previše tolerantan.

"Mi predstavljamo građane. Vode li u uređenim zemljama udruge gradove i općine. Gdje to ima da dođe Žarkovica i kaže pustit ću pse na Stradun. Dorine, Varine, ne znam kako se zovu one što pišu. Svak ima pravo javiti se na izbore, dobijte potporu. Zemlja je pošla kvragu jer Jadranka Šimunović, Varine, Dorine prijete", rekao je Raguž.

Gradonačelnik je zaključio kako se ne može znati hoće li ovo uspjeti ili ne.

"Ako vidimo da ljudi lakše dolaze do parking mjesta, možemo ostaviti odluku. Ako ne, odmah je resetiramo. Moj je prijedlog da pokušamo mjesec dana", kazao je Franković.

Odluka je usvojena uz glas protiv Ljuba Nikolića i suzdržanu Matiju Čale Mratović.