Subota, 07 Srpanj 2018 08:45

GLAZBENE MATINEJE 'SLIKE S IZLOŽBE' Predivna glazba privukla brojne turiste u Galeriju/FOTO

Napisao
Glazbene matineje Glazbene matineje Leona Rašica

Glazbene matineje naziva „Slike s izložbe“ danas su po prvi put održane u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Riječ je o kreativnom programu udruge Sve ostalo je glazba nazvanom „Slike s izložbe“ koji je nadahnut likovnim stvaralaštvom, a ostvaren je u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik u sklopu projekta kulturnog turizma.

Ovog puta posjetitelji galerije posvećene trima dubrovačkim poznatim umjetnicima imali su priliku uživati u glazbi pijanistice Ivane Jelače, ujedno i autorice koncepta, te violončelistice Nastasje Palčok. Brojne su turiste sa zidina predivne note pozvale u Galeriju te su izdvojili nekoliko trenutaka za uživanje u glazbi.

Kako je pojasnila pijanistica Ivana Jelača, program „Slike s izložbe“ osmišljen je prema istoimenom ostvarenju ruskog skladatelja Modesta Musorgskog. Popularna suita, originalno pisana za klavir, predstavlja imaginarni obilazak izložbe slika i glazbom izražava doživljaje promatrača. Na tragu raskoši boja mediteranskog pejsaža i stvaralaštva trojice istaknutih hrvatskih slikara kojima je posvećeno ovo mjesto, izvodi se program sastavljen od djela istaknutih hrvatskih i inozemnih skladatelja, koji je snažno obojen zvukom i ugođajem stalnog postava Galerije.

U Glazbenim matinejama svi zainteresirani imat će priliku uživati svake subote tijekom srpnja i kolovoza i to uvijek u 12 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.