Nedjelja, 08 Srpanj 2018 10:37

GODIŠNJI ODMOR JEDNOG MILJARDERA Pogledajte jahtu kojom plovi vlasnik dubrovačkog hotela/VIDEO

Napisao
Tango Tango Facebook

Novo ljeto na Jadranu je nova prilika za milijardere da pokažu svoje plutajuće ljubimce na plavom moru. Jadran je posebno popularan zbog relativno mirnog mora i ogromnog broja sunčanih sati. Pregledavajući razne izvore informacija, odabrali smo dvije megajahte i njihove živopisne vlasnike da prikažemo koliko različitih ljudi dolazi u naše susjedstvo.

Jedan od njih ruski je milijarder Viktor Vekselberg, među ostalim, vlasnik razrušenog hotelskog kompleksa Belevedere, dubrovačkog restorana 360 te luksuzne jahte Tango koja se trenutno nalazi u crnogorskoj luci Tivat. Ponosni graditelji 150 milijuna dolara vrijedne jahte, nizozemsko brodogradilište Feadship ovako su opisali luksuzno čudo gradnje. "78-metarski Tango prikazuje simbiozu stila, performansi i praktičnosti. Aluminijske palube odaju dojam kao da je izgrađena od stakla. Divite se i načinu na koji se metalik siva boja kombinira sa sjenama i udubljenjima u oblikovanju strukture.

Ostala vanjska područja na koja trebate obratiti pažnju je duboki bazen palubi mosta i zimski vrt na glavnoj. Potonji je savršeni prostor na otvorenom i zatvorenom, pun svjetla, ali potpuno otvoren, klimatiziran, ali okružen prozorima koji dopuštaju svjež zrak. Kada je Tango usidren na krmi, zimski vrt je zatvoren s krmene strane, udvostručavajući duljinu glavne palube dok istovremeno osigurava potpunu privatnost u marini. Tango je primjer iznimno inovativne jahte i rezultat fantastičnog timskog duha između Feadshipa, dizajnera eksterijera i interijera u Eidsgaard Designu, vlasniku i njegovim predstavnicima".

A vlasnik je uistinu živopisan čovjek, piše Express.hr Vekselberg je rođen u Ukrajini, ali je obrazovanje završio u Moskvi gdje je ostvario i poslovni uspjeh. Osim što je suvlasnik najveće aluminijske kompanije na svijetu, ali ima udjele u brojnim kompanijama iz energetskog sektora. Vlasnik je najveće privatne kolekcije Fabergeovih jaja, ali za njime se povlače i brojne kontroverze zbog bliskih veza s Vladimirom Putinom.

2008. godine je sudjelovao u trgovini zgradom bivše mađarske ambasade u Rusiji. Oporbeni aktivisti Aleksej Navalni je otkrio da je Vekselberg kupio od Mađara zgradu za 21 milijun dolara i odmah je prodao Rusiji za 116 milijun, dok je neka tržišna cijena bila pedesetak milijuna. U posljednje vrijeme je dospio u javnost nakon što je otkriveno da je njegova američka kompanija donirala stotine tisuća dolara Michaelu Cohenu, odvjetniku Donalda Trumpa. Od travnja ove godine Vekselberg je završio pod američkim sankcijama.