Ponedjeljak, 09 Srpanj 2018 20:29

NEPROCJENJIVO BOGATSTVO Stare snimke Mljećana privukle bronju publiku/FOTO

Napisao
Lipi naši škoji Lipi naši škoji NP Mljet

U obnovljenom Domu kulture Zabrježe u nedjelju je svečano otvorena izložba fotografija ‘Lipi naši škoji’.

Autor izložbe je poznati folklorist, koreograf, organizator smotri folklora i istraživača narodnog blaga profesor Vido Bagur. Izložba fotografija i video zapisi o revitalizaciji tradicijske baštine otoka Mljeta su izazvali veliki interes kod posjetitelja, posebno domaćeg stanovništva koje je s emocijama gledalo stare snimke o otočanima. Sam događaj su uveličali KUD Natko Nodilo s tradicionalnim mljetskim plesom poskočicom i klapa Kurenat s obradama tradicionalnih mljetskih napjeva.

Kustosica izložbe na Mljetu je etnologinja Branka Hajdić, koja je kroz pozdravni govor naglasila kako otok Mljet ima iznimno bogatu tradicijsku baštinu. Autor izložbe, prof. Vido Bagur se također obratio okupljenima i istaknuo da tradiciju treba njegovati i čuvati za buduće generacije kako se ne bi izgubila.

Izložbom se Mljet ove godine pridružuje obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. godine. Organizatori izložbe su Općina Mljet, NP Mljet i TZO Mljet, a ravnatelj NP Mljet, Ivan Sršen je i svečano otvorio izložbu koja ostaje otvorena za sve posjetitelje do 30. rujna 2018. u Domu kulture Zabrježe u Babinom Polju.