Utorak, 10 Srpanj 2018 17:00

ZAVOD O OSPICAMA 'Djeca i djelatnici vrtića koji nisu cijepljeni zbog kontraindikacija mogu se vratiti u kolektiv'

Napisao
Ilustracija Ilustracija Dječji vrtići Dubrovnik

Budući da je posljednji slučaj ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registriran 15. lipnja ove godine te je otada prošlo više od razdoblja maksimalne inkubacije bolesti, a što iznosi 21 dan, može se s velikom vjerojatnošću zaključiti da je cirkulacija virusa u populaciji prekinuta, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Ne može se u potpunosti i sa sigurnošću isključiti eventualno postojanje neprepoznatog slučaja zaražene osobe, odnosno zaražene osobe koja nije potražila liječničku pomoć te virus nije identificiran, odnosno ta osoba nije registrirana kao oboljela.

"Što se tiče dječjih vrtića iz Dubrovačko-neretvanske županije, djeca i djelatnici vrtića koji nisu cijepljeni protiv ospica zbog kontraindikacija za cijepljenje, mogu se vratiti u kolektiv. Nadalje, podsjećamo da je za djecu koja nemaju kontraindikacije za cijepljenje, provedba cijepljenja prema Programu obveznih cijepljenja uvjet za pohađanje vrtića, a sukladno Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 105/2002, 121/2007) koji proizlazi iz Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi.

Također, a s obzirom na velik broj dolazaka osoba iz stranih zemalja, ne možemo isključiti mogućnost ponovnog unošenja virusa ospica putem oboljelih iz inozemstva.

Stoga, pozivamo liječnike da i dalje budu na oprezu kod pojave osipne bolesti praćene povišenom temperaturom", poručuju iz Zavoda.