Srijeda, 11 Srpanj 2018 20:48

ORIGINALNA PRIČA IZ KONAVALA ‘Safarij’ u Renault četvorkama; savršene za polje, ali i grad

Napisao
Renault 4 Renault 4 Konavle Travel

Ponuda za turiste na našoj obali uglavnom se ne razlikuje. Od grada do grada turisti na raspolaganju imaju red suvenirnica, red kafića, red restorana, a požele li nešto više većina agencija će ih uputiti u nacionalne parkove ili druge izrazito ‘turističke’ lokacije. No, sve češće nailazimo na primjere kreativnosti naših ljudi, koji su uložili nešto više truda i turističku priču digli na jedan sasvim novi nivo. Jedna od takvih priča stiže nam iz Konavala, točnije iz mjesta Gruda.

Obitelj Šapro je još 2012. godine došla na ideju kako povezati tradiciju i turizam i to onaj ruralni, koji često ostaje zanemaren. – Imali smo jeep safari kroz Konavle na terencima, po tome smo bili poznati, ali tržište se donekle zasitilo. Moj pokojni muž je bio vizionar i došao je na ideju da jeepove zamijenimo s Renault četvorkama. To je bila potraga od Istre do Slavonije, mislim da smo zbog toga danas najjača županija po broju Renault četvorki. – govori kroz smijeh Marija Šapro, vlasnica male obiteljske agencije.

Svi automobili su pruređeni u radionici u Slavoniji nakon čega ih je trebalo nekako prevesti do Konavala. Mirjanin muž Krešimir je i tu pokazao svoju kreativnost. – Iskoristili smo taj moment da tih, tada 18 automobila, prevezemo u Konavle na način da usput ispromoviramo neke nepravedno zanemarene dijelove Hrvatske. Napravili smo poveznicu ruralnog turizma u Baranji, Istri i Konavlima, a sve to kroz projekt Agroturizam Konavle. – priča Marija. Nažalost prije godinu i pol dana Krešimir Šapro je preminuo.

– Njegova smrt je bila šok ne samo za obitelj već moram reći i za cijelu regiju, ali nastavila sam njegov rad. Nije lako jednoj ženi kad je sama, bezbroj je izazova, ali imam troje djece koja i jesu najviše zaslužna što sam krenula dalje. Željeli su da tatina ideja ostane na životu, puno je tu truda uloženo i zato sam odlučila dok ide, ide, idemo dalje. – kaže Marija.

Ideja o ‘safariju’ u Renault četvorkama nije se rodila slučajno. U drugoj polovici 20. stoljeća, dok je u Konavlima još cvjetala poljoprivreda, Reanult 4 je imao posebno mjesto u skoro svakoj konavoskoj obitelji. – Koliko se sjećam, a to mi je i muž pričao, u to doba je na svaku obitelj bilo minimalno dvije Renault četvorke. Jedan je bio za polje, jer je poljoprivreda bila jako razvijena na ovim prostorima, a drugi je bio ufino, pa se s njim išlo u grad, u crkvu, putovalo se i tako. Auto je baš komodan i fleksibilan za natovariti krcato robe, išlo se i na placu s njim, ima baš jednu bogatu priču, jednu duboku poveznicu s Konavlima. – priča nam Marija.

Spominje i kako su, nakon što su u Konavle dovezli svoj vozni park, mnogi ljudi shvatili tu vrijednost i preuredili svoje stare ‘četvorke’, pa ih se opet često vidi na konavoskim ulicama. Jedinstven program koji turisti obožavaju Danas vozni park obiteljske agencije ima 35 vozila u kojima svako ljeto na stotine turista posjećuje razne lokalitete u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Naglasak je i dalje na ruralnom i agroturizmu, pa turiste vode u stare mlinice, stupe, Sokol grad i upoznaju s lokalnom kulturom i tradicijom, ali moguće su i ture po otocima uz kušanje vina u ponajboljim hrvatskim vinogradima. Što god izabrali, gosti uvijek odlaze zadovoljni i puni dojmova.

– Imamo goste iz svih krajeva svijeta i uvijek su zadovoljni. Iako zna biti vruće za crknuti, otvore se prozori, šiber krovovi i njima je to prava avantura. Kad me neki pitaju ima li u autima klima, kažem im ‘imate prekrasnu, mediteransku’. – priča kroz smijeh. Često se dogodi i da se gosti koji su već bili vraćaju i od svojih agencija izričito traže ture Renault četvorkama. – To mi je pogotovo iznimno zadovoljstvo, kad se gosti vrate, nema veće pohvale. – zaključuje Marija.

Izvor: Dalmacija Danas