Petak, 10 Kolovoz 2018 08:30

NA POMOLU RJEŠENJE KAOSA? Franković pokreće inicijativu za izmjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Napisao
Ilustracija Ilustracija Nportal

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na svome je Facebook profilu iznio prijedlog za pokretanje inicijative za izmjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Kako ističe, za njega se može jasno reći da nije donio kvalitetniju uslugu kao ni bolje cijene za građane.

„Prilikom izglasavanja novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu isticao sam da ćemo imati problem. Iz Ubera su me pokušali demantirati pa su čak četvrtkom i subotom skidali taxi oznake. Vidimo da je i u New Yorku slična situacija. Smatram da jedinice lokalne samouprave trebaju kontrolirati broj izvršitelja auto taxi prijevoza na svom području“, napisao je Franković podijelivši napis o gradonačelniku New Yorka koji je odlučio da neće godinu dana izdavati dozvole taksistima Ubera.

"Ova akcija će zaustaviti priljev automobila koji pridonose zagušenju na ulicama i kočenju prometa", rekao je gradonačelnik New Yorka de Blasio.

New York je prvi veliki američki grad koji je uveo takvo ograničenje, i to u sklopu paketa mjera koji uključuje i utvrđivanje minimalne plaće za vozače.

Paket mjera, piše N1, kojem se protive svi veći pružatelji usluga vožnje po principu dijeljenja ekonomije, usmjeren je na smanjenje prometnih gužvi i podizanje plaća vozačima u razdoblju ogromnog rasta uporabe vozila za najam.

Pad prihoda od taksi vožnji demoralizirao je mnoge vozače, a njujorško udruženje taksista objavilo je da u posljednjih par mjeseci zabilježilo šest samoubojstava među taksistima.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je kako namjerava potpisati taj zakon, čime bi započelo razdoblje od godinu dana u kojem ne bi bila izdana nijedna nova licenca za iznajmljivanje vozila, s iznimkom vozila prilagođenih invalidskim kolicima.

Nastojanje da se ograniče servisi usluga prijevoza po principu dijeljenja ekonomije u New Yorku nije naišlo na odobravanje tvrtki koje se bave pružanjem usluga vožnje na poziv, uključujući Uber, Lyft i Via.

„Gradska 12-mjesečna stanka izdavanja licenci za nova vozila ugrozit će jednu od najpouzdanijih opcija prijevoza, dok se s druge strane ne radi ništa kako bi se poboljšala podzemna željeznica ili suzbile gužve”, priopćili su iz Ubera.

„Ovo opsežno ograničavanje prijevoza vratit će Njujorčane u razdoblje kad su se borili za prijevoz, pogotovo u manjinskim zajednicama i u rubnim susjedstvima”, priopćili su iz Lyfta.