Petak, 05 Listopad 2018 20:14

FRANKOVIĆ O PROSVJEDU U 'GRADU HEROJU' 'Mene bi bilo sram da na žrtvi Vukovara gradim političku karijeru'

Napisao
Mato Franković Mato Franković Nportal

"Smatram da Penavina namjera nije bilo nikakav politički skup. To iskorištavaju pojedinci koji ne mogu pronaći svoju nišu i sad ulijeću u tu priču s Vukovarom kako bi skupili glasove. Mene bi bilo sram da na žrtvi Vukovara gradim političku karijeru, kao što to rade neki pojedinci.", prokomentirao je za tportal gradonačelnik Franković poručivši kako na prosvjed u "grad-prijatelj" neće otići.

Podsjetimo, mirni prosvjed u Vukovaru održat će se 13. listopada i to protiv državnih institucija zbog neprocesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata. Mada je gradonačelnik Ivan Penava pokušao razuvjeriti javnost kako prosvjed nije politiziran te nije uperen protiv premijera Andreja Plenkovića mnogi su bili spremni ukazati na podjele u vrhu HDZ-a i među braniteljskim udrugama. Čelnici HVIDRA-e poručili su da tako da on nema njihovu podršku, ali da se s njima slažu i brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata. Na prosvjed kako je rečeno iz Ureda predsjednice neće se odazvati ni Kolinda Grabar Kitarović.

"Smatram da se neke stvari mogu riješiti i bez prosvjeda. Iako moram reći da razumijem svog prijatelja, gradonačelnika Vukovara Penavu. Već je puno godina prošlo, a neke rane nikako da se zatvore. Ljudi koji su nekad bili agresori i činili zlodjela danas se slobodno šeću Vukovarom. Neki čak rade u gradskim i državnim institucijama. Teško je to prihvatiti nekim ljudima. Je li prosvjed najbolje rješenje? Mislim da nije. Vidim ga kao posljednji krik upomoć. Da se konačno nešto napravi oko nestalih osoba u Domovinskom ratu. Nisam jedan od onih koji se voli vraćati u prošlost, ali prošlost treba respektirati da bi se mogla spoznati budućnost i krenuti dalje.", objasnio je svoj razlog neodlaska Franković.

U razgovoru za tportal gradonačelnik Dubrovnika pojasnio je svoje stavove o suradnji s Trebinjem koji su akcentuirani još prošle godine kada se prigodom otvaranja graničnog prijelaza Ivanica odbio fotografirati s njegovim predstavnicima. "To sam napravio jer dosad Dubrovnik nije dobio službenu ispriku Trebinja za ratna razaranja. Agresija je osim iz Trebinja išla iz Crne Gore. Za to su se ispričali svi crnogorski dužnosnici. To je veliki demokratski čin. S druge strane, u Trebinju, odnosno Republici Srpskoj, prije mjesec dana otkrili su spomenik četničkom vojvodi koji je poginuo u posljednjem 'otadžbinskom ratu'. Kakav je to otadžbinski rat? Je li to rat u kojem je napadan Dubrovnik i ubijeno 12-ero dubrovačke djece? Zaboravlja se kako je Dubrovnik prema broju nastradale djece u ratu drugi grad u Hrvatskoj nakon Slavonskog Broda. Najmanje što za to možemo dobiti je službena isprika. Bez nje neće biti nikakve suradnje.", zaključio je Franković.