Nedjelja, 07 Listopad 2018 09:00

POKUŠAJ UBOJSTVA U KONAVLIMA Trojica mladića puštena iz pritvora

Napisao
Ilustracija Ilustracija Flickr/William Deeks

Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku nije se usuglasio sa zahtjevom dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva o produljenju pritvora za trojicu mladih Konavljana koji su početkom rujna sudjelovali u tuči u Čilipima. Time je, nakon jednomjesečnog istražnog zatvora, mladićima ukinut pritvor te su pušteni na slobodu.

Podsjetimo, prema izvješću DORH-a, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku donijelo je 11. rujna rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1996.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. Kaznenog zakona u svezi članka 34. KZ-a, te protiv dvojice hrvatskih državljana (1992. i 1991.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. KZ-a.

Postojala je osnovana sumnja da je prvookrivljenik 1. rujna 2018. oko 19,48 sati na području općine Konavle, u namjeri da liši života hrvatskog državljanina (1992.) zbog prethodnog sukoba, vozilom krenuo i ubrzavao kretanje prema njemu, ali je ovaj uspio izmicanjem izbjeći udar vozila i time prikliještenost vozilom uz zid, a u koji je vozilo i udarilo.

Osnovano se sumnjalo da su drugookrivljenik (oštećenik iz prethodno opisanog događaja) i trećeokrivljenik oko 19,45 sati na području općine Konavle, u nakani teškog ozljeđivanja hrvatskog državljanina (1996., prvookrivljenik iz prethodno opisanog događaja) nasrnuli na njega i zadali mu više udaraca rukama i nogama u tijelo i glavu, od kojih je zadobio više ozljeda koje u svom zbroju i vrsti predstavljaju tešku tjelesnu ozljedu.

Protiv svih je okrivljenika odlukom suca istrage nadležnog suda bio određen istražni zatvor, i to protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) te protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), izvijestili su tada iz DORH-a.