Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 13:15

ZBORNIK O FRA BERNARDINU SOKOLU Tko je bio glazbenik i franjevac čija je smrt još uvijek obavijena velom tajne?

Napisao
Plakat/fra Bernardin Sokol Plakat/fra Bernardin Sokol Dubrovačka biskupija

Zbornik o glazbeniku fra Bernardinu Sokolu nastao prigodom 130. godišnjice njegovog rođenja bit će predstavljen u dvorani sv. Ivana Pavla II. (bivši samostan sv. Klare) u Dubrovniku u četvrtak, 11. listopada u 19.30 sati.

Zbornik pod naslovom „Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“ predstavit će: dr. sc. Hana Breko Kustura, dr. sc. Josip Dukić, dr. sc. Vito Balić, dr. sc. fra Stipe Nosić, Milivoj Bratinčević i dr. sc. fra Bernardin Škunca.

Program će moderirati Lejdi Oreb, a u glazbeno-recitatorskom dijelu nastupit će Ksenija Prohaska, Mira Marinović Batić, Špiro Boban, Krešimir Magdić i klapa „Amfora“.

Dana 28. rujna 2018. obilježena je 74. obljetnica mučeničke smrti hrvatskog glazbenika fra Bernardina Sokola. Ovaj glazbenik, između ostalog, od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirka za crkvenu i svjetovnu glazbu pod naslovom „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“, pa mu je ime još za života ušlo u stručne strane leksikone.

Sokola su 28. rujna 1944. noću uz lažnu optužbu partizani odveli iz samostana Badija, pod izgovorom da ga vode ispitivati na Vis. Tijelo mu je međutim more uskoro izbacilo na plažu u Orebiću, gdje ga je skupina mještana pokopala, a poslije toga taj ratni zločin prekrio je veo šutnje. Vjeruje se da je njegovo tijelo još uvijek na mjestu ukopa.

U Splitu i u njegovu rodnom mjestu Kaštel Sućurcu, u sklopu manifestacije „Dani fra Bernardina Sokola“ proslavljena je u svibnju 130. obljetnica Sokolova rođenja, kada je održan i znanstveni simpozij o ovom plodnom glazbeniku. Proslava je na svjetlo dana iznijela i OZN-in dosje o njemu u kojem nedostaju podaci poput Sokolova datuma rođenja, optužbe, osude, a nema u njemu ni datuma njegove smrti. Hrvatska pošta događaj je ovjekovječila prigodnom markom s glazbenikovim likom.

Kao rezultat „Dana fra Bernardina Sokola“ Franjevačka provincija Svetog Jeronima – Zadar i društvo „Bijaći“ objavili su zbornik koji će biti predstavljen i u Dubrovnik, gradu u kojem je Sokol više godina živio.