Utorak, 09 Listopad 2018 11:00

DUBROVKINJA U RALJAMA BIROKRACIJE HZMO umirovljenici grešku naplatio 170 tisuća kuna

Napisao
HZMO Dubrovnik HZMO Dubrovnik Google Maps

Dubrovkinja Jany Hansal ima 44 godine, šest mjeseci i 15 dana radnog staža. Samo 15 % umirovljenika u Hrvatskoj ima više od 40 godina radnog staža. '93. osnovala je nevladinu udrugu Deša. Cilj bio pomoći ženama žrtvama rata i njihovim obiteljima, pa tako 25 godina pomaže ženama i mladima.

"Ja sam otišla u mirovinu 1. 1. 2016., s time da sam ostala raditi na jednom projektu u udruzi Deša još nekoliko mjeseci po četiri sata. Onda je završio taj projekt, ja sam napisala sva izvješća, sve je bilo gotovo.

Ta četiri sata, to sam se raspitala u Mirovinskom, jel mogu, oni su rekli možete i 15. 6., ja sam rekla, djeco, vi radite, ja ću vam doći volontirati, evo i danas sam došla pomoći i volontirati, ja imam moju mirovinu koju sam zaradila", tvrdi Jany.

Međutim, tu se prevarila, pišu Vijesti.rtl.hr. Naime, država joj sprema kaznu od 170 tisuća kuna za prijestup jer se zaboravila odjaviti s posla. "Ja govorim, ali od 2012., ta tvrtka ne radi, nema nikakvih promjena na računu, imam milijun drugih problema, razumijete, bolest u obitelji, ja stvarno nisam vodila računa, i nisam bila svjesna što to znači", objašnjava Hansal.

To znači da su 2018. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje shvatili da nije odjavljena sa jednog radnog mjesta. Iako su je upravo u toj instituciji, prije dvije godine, zaveli u mirovinski sustav kao umirovljenicu.

"Dobila sam prvo rješenje u drugom mjesecu 2016., da mi se priznaje određena mirovina, onda sam dobila 14.6.2016., potvrđeno to rješnje, da mi je mirovina sa dodatkom 4,700 kuna i dobila sam u drugom mjesecu 2017., ponovno rješnje jer smo tražili od Slovenije da mi se prizna staž, naime tamo sam radila nekoliko godina", kazala je.

No, 19 mjeseci nakon što je otišla u mirovinu, stiže drugačije pismo iz HZMO-a, u kojem piše da je članica uprave trgovačkog društva Zara, i da mora platiti doprinose za sve vrijeme koje se tamo nije odjavila. Radi se o tvrtki u vlasništvu njezina muža.

"Od mirovinskog nikad nisam dobila opomenu ili dopis u svezi gornjeg problema. Stvarno nisam znala. Poslala sam im za 2016. završni račun u kojem se vidi da tvrtka nije radila, da nije imala nikakvih promjena na računu, to se vidi, to se može dokazati", tvrdi.

Dokazivanje okolnosti joj nisu uvažili. U lipnju ove godine obustavljena joj je isplata mirovine. Ubrzo je stiglo i rješenje o naplati doprinosa koje, tvrde, Jany Hansel duguje državi.

"Da moram platiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno u iznosu od 70.880 kuna, to sam dobila 13.7., i da moram uplatiti, mislim da je bilo do 15.7., a ako ne platim da mi teče kamata od 6,82 posto", kazala je.

S kamatama već gotovo 80 tisuća kuna. Činjenica da joj iz tvrtke u kojoj je glasila kao član uprave, u to vrijeme nije sjela niti jedna jedina kuna, niti Zavod za mirovinsko osiguranje niti Porezna nisu uvažili.

"Pa zašto nisu donijeli poslije mjesec dana, dva, tri, pa ja bih to pretrpila, kriva sam, i platila bih nakon tri mjeseca sve, ali gospođo, nakon 19 mjeseci?! Pa oni, zaista žele mene uništiti?! Da prije nego ovo što sve isplatim da umrem, vjerovatno to traže", smatra Hansal.

Zašto na ovakav način rješavaju evidentan nesporazum, ekipa Vijesti Rtl-a pokušala je doznati u dubrovačkim područnim uredima nadležnih institucija. Iz Zavoda za mirovinsko osiguranje poručili su kako Mirovinsko samo poštuje propise te da po Zakonu o mirovinskom iz 2014.

Osim 80-ak tisuća kuna zaostalih doprinosa, Jany Hansal mora vratiti i sve isplaćene mirovine u tom periodu. Ona i njezin suprug su po primanju rješenja od Zavoda za mirovinsko osiguranje i Porezne uprave brisali tvrtku iz trgovačkog suda. Tako je uklonjena zakonska prepreka za isplatu njezine mirovine te će je Mirovinsko nastaviti isplaćivati od toga datuma, pa će im od te mirovine, otplatiti dug. Također, Hansal može pokrenuti sudski spor, no on ne odgađa naplatu.