Utorak, 09 Listopad 2018 12:19

REZERVIRAJTE SRIJEDU Predstavljanje knjige 'Zanemarena baština' i predavanje autorice Jasenke Kranjčević

Napisao
Ilustracija Ilustracija DAD

U srijedu 10. listopada u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s početkom u 19.30 održat će se predavanje dr. sc. Jasenke Kranjčević pod naslovom "Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913.". Osim predavanja, bit će predstavljena i knjiga "Zanemarena baština - prostorne strukture sela u Hrvatskoj". Knjigu će predstaviti Stjepo Butijer, arhitekt i bivši predsjednik Savjeta za prostorno uređenje RH, Ivica Kipre, etnolog i povjesničar umjetnosti iz Etnografskog muzeja Rupe, te autorica dr. sc. Kranjčević.

Tema knjige vezana je uz EU godine kulturne baštine, a iz knjige je vidljivo da je AU monarhija između ostalog vodila brigu o baštini i da je ona stvarala baštinu. Znači seoski prostor Hrvatske dio je europske kulturne baštine i ukazuje na višeslojnost identiteta. Knjiga pruža uvid u planiranje / regulaciju 230 seoskih naselja na prostoru cijele Hrvatske. Brojni arhitekti, vojni inženjeri i graditelji bili su uključeni u regulaciju sela te se na taj način ruši predrasuda da su sela nastajala isključivo spontano. Detaljnije se opisuje 30 regulacijskih planova sela na prostora Hrvatske s naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju.

U predavanju daje se uvid kako se organizirala prva tematska izložba o hrvatskom Jadranu, tj. od izrade regulacijskog plana, gradnje izložbenog prostora do propagande i izrade suvenira. Prva velika izložba o Hrvatskom Jadranu održala se u Beču 1913. godina trajala je 5 mjeseci i zabilježeno je više od 2 milijuna posjetitelja.