Petak, 12 Listopad 2018 09:14

PREDAVANJE 'SEEING THE SEE' Izvanredni Lucie-Smith o moru kao sveprisutnom motivu likovnog stvaralaštva/FOTO

Napisao
Edward Lucie-Smith Edward Lucie-Smith UGD/Miho Skvrce

Edward Lucie-Smith, jedan od najcjenjenijih britanskih povjesničara umjetnosti i likovni kritičar, sinoć je održao predavanje pod nazivom „Seeing the Sea“ u Umjetnička galerija Dubrovnik / Museum of Modern Art Dubrovnik.

U svom je predavanju govorio o različitim načinima na koje su umjetnici stoljećima prikazivali more. Lucie-Smith je objasnio kako je u Zapadnim kulturama veza između mora i čovjeka oduvijek bila prisutna i vidljiva u umjetničkim djelima, ali se more kao zaseban, pejzažni motiv, pojavljuje tek u 19. stoljeću s razdobljem romanticizma, razdobljem u kojem je priroda odražavala stanje duha, odnosno duše.

Edward Lucie-Smith je međunarodno poznati i priznati britanski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, koji se ujedno bavi pisanjem poezije i fotografijom. Rođen je na Jamajci 1933. godine, a školovao se na Oxfordu. Objavio je gotovo dvjesto knjiga, od kojih su mnoge nezaobilazna literatura svima koji se bave modernom i suvremenom umjetnošću, a izdane su i na kineskom, arapskom i perzijskom jeziku. Trenutno radi na višeplatfornim projektima digitalizacije knjiga, uključujući iBooks za Apple iPad.

Kurirao je brojne izložbe u galerijama širom svijeta, poput onih u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Njemačkoj, SAD-u, Italiji, Estoniji i Litvi. Žirirao je u izborima radova za bijenale u Kairu, Aleksandriji i Sharjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.