Petak, 12 Listopad 2018 10:16

UOČI KONGRESA O ODRŽIVOSTI Franković otkrio poteze koji će spasiti Dubrovnik i pretvoriti ga u tehnološku oazu

Napisao
Mato Franković Mato Franković Nportal

Održivo poslovanje tvrtki i upravljanje gradovima bit će centralna tema konferencije "Održivost – budućnost poslovanja", najvećeg takvog događanja u ovom dijelu Europe u organizaciji HUP-a i UN Global Compacta, koja će se održati 22. listopada 2018. u hotelu Excelsior u Dubrovniku. Iako je 90 posto svih mjera održivosti u Dubrovniku vezano uz turizam, gradonačelnik Mato Franković ima drugu viziju za Grad. Ideja je, objašnjava Franković za Večernji.hr, napraviti svojevrsnu gospodarsku disperziju i od Dubrovnika napraviti IT oazu.

"Kako je Dubrovnik slabo prometno povezan tražili smo sektor u kojemu takva povezanost neće predstavljati problem i to smo pronašli u IT sektoru", objašnjava i dodaje da je to sektor koji samo može rasti i dalje napredovati. Njegov je ured u suradnji s Rochester Institut of Technology i Sveučilištem u Dubrovniku osnovao fond koji stoji na raspolaganju startup-ima sa sjedištem u Dubrovniku.

"Sredstva će biti osigurana već za iduću godinu, a ukupni budžet fonda bit će 3 milijuna kuna. Poslije toga ćemo, ovisno o interesu, podizati sredstva", kaže Franković tvrdeći da je fond inicijalni poticaj za sve mlade ljude koji žele inovacijama ući u tehnološki sektor, a za to im nedostaje novca.

Startup-ovi će na raspolaganje dobiti i gradske prostore u kojima mogu raditi. Iako točna lokacija još uvijek nije određena Franković razmišlja preurediti veliko skladište u poslovne prostore gdje bi svi startup-ovi mogli raditi zajedno i razmjenjivati ideje.

Akcijski plan za gospodarstvo budućnosti

Svatko tko želi biti dio gospodarstva budućnosti dolazi u Dubrovnik 22. listopada. Na najvećem skupu u zemlji o održivom poslovanju HUP I UN Global Compact okupljaju inovativne i odgovorne tvrtke, ministre gospodarstva, obrazovanja, rada, predstavnike UN-a i menadžere iz 30 zemalja da bi zajedno donijeli plan za razvoj održivog gospodarstva. "Hrvatska tvrtke trebaju se što prije pokrenuti. Građani očekuju od njih da posluju odgovorno, održivo, etično i da ulažu u inovacije u cilju stvaranja boljeg društva. U suprotnom – bit će kažnjene", poručuju lideri HUP-a, UN Global Compacta, ekonomisti i direktori dijela hrvatskih tvrtki uoči dosad najvećeg skupa u zemlji o održivom poslovanju.